هشدار دامپزشکی سبزوار در مورد بیماری سالک یا لیشمانیوز پوستی
روابط عمومی شبکه دامپزشکی سبزوار، در خصوص آشنایی و پیشگیری از بیماری سالک بعنوان مهمترین بیماری پوستی مشترک هشدار داد.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، در مورد ویژگی های این بیماری گفت: سالک یا لیشمانیوز پوستی یک بیماری انگلی است که از نیش یک پشه کوچک به نام پشه خاکی به انسان منتقل میشود و در صورتی که پشه آلوده باشد هنگام خونخواری این انگل را به بدن انسان انتقال میدهد.
وی، در خصوص راههای انتقال سالک، افزود: بیماری سالک یا لیشمانیوز از فردی به فرد دیگر مسری نیست. این بیماری در مناطق شهری از سگ و در مناطق روستایی از موش صحرایی و به وسیله پشه خاکی به انسان منتقل می شود. راه های دیگر انتقال ممکن است تماس جنسی، انتقال خون، مادرزادی از طریق جفت و یا آلودگی مخاط چشم و یا زخم های باز با مواد آلوده مانند ترشح زخم یا مخاط بینی انسان و یا حیوان مبتلا به لشمانیوز احشایی باشد.
دکتر برات الله زیدآبادی، زمان ابتلا به سالک را بیشتر در فصل گرما و از ابتدای شب تا زمان صبح اعلام کرد و گفت: پشه خاکی حامل انگل معمولا در محیطهای گرمسیری و نیمهگرمسیری زندگی میکند. افراد در هر سنی در صورت زندگی یا مسافرت به جایی که لیشمانیوز وجود دارد در معرض خطر عفونت هستند. لیشمانیوز معمولا در روستاها بیشتر از مناطق شهری شایع است، اما در حومه برخی شهرها دیده میشود.
این مقام مسئول، ادامه داد: بیماری در آغاز به صورت یک برجستگی کوچک (پاپول) است که به تدریج بزرگ شده و به صورت زخم در میآید. زخم ها خود به خود طی مدت 6 ماه تا یک سال بهبود مییابد و پس از درمان کامل، محل ضایعه به صورت یک جوشگاه باقی میماند و به غیر از یک فرورفتگی ساده، عارضه دیگری برای فرد ندارد.
زیدآبادی، در خصوص پیشگیری از ابتلا به سالک گفت: هنگام خوابیدن در فضای آزاد از پشه بند استفاده و روی درها و پنجرههای ورودی تورهای بسیار ریز نصب و از نگهداری دام و طیور در منازل خودداری شود. از انباشتن و ریختن خاکروبه و نخالهٔ ساختمانی زباله و کودهای حیوانی در مناطق مسکونی اجتناب و بهسازی محیط و ترمیم محل استراحت و رشد و تکثیر پشه (شکاف دیوارها) بهطور دقیق و صحیح صورت پذیرد. از رها شدن فاضلابها در گذرگاهها خودداری گردد. گردآوری و درمان سگهای ولگرد و مبارزه با جوندگان به روش صحیح انجام شود.