• 1401/11/11 - 11:22
  • تعداد بازدید : 297
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
رئیس اداره بهداشت اداره کل دامپزشکی استان خبر داد؛

افزایش تعداد کانون بیماری هاری در خراسان رضوی

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با بیان اینکه تعداد کانون هاری نسبت به سنوات گذشته در استان افزایش داشته، گفت: مهم‌ترین علت آن افزایش جمعیت سگ‌های بدون صاحب است. این افزایش تنها مربوط به استان نبوده و در کل کشور نیز دیده می‌شود.

دکتر محمدرضا بهروزیان شریف در خصوص وضعیت شیوع بیماری هاری در استان اظهار کرد: هاری بیماری مشترکی است که بهداشت عمومی را تهدید می‌کند و از این جهت اهمیت دارد. اقدامات صورت گرفته برای کنترل این بیماری شامل واکسیناسیون سگ‌های صاحب‌دار بوده است. از ابتدای سال تاکنون حدود ۷۰۱ هزار قلاده سگ واکسینه شده و پیش‌بینی‌مان این است که تا پایان سال این جمعیت به ۹۰ هزار قلاده برسد.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با اشاره به اینکه ما مواردی از آزمایش مثبت هاری در وحوش مانند شغال، گرگ و روباه ثبت کرده‌ایم، بیان کرد: علت اصلی آن، این است که بتوانیم بیماری را در سگ‌های صاحب‌دار مرتفع کرده و به کنترل جمعیت سگ‌های بدون صاحب بپردازیم. در حال حاضر ستادی تحت عنوان «کنترل جمعیت سگ‌های بدون صاحب» وجود دارد که فعالیت‌هایی مانند کنترل جمعیت سگ‌ها را انجام می‌دهد اما عملکرد آن به نسبت ایده‌آلی که در نظر داریم، فاصله دارد.

وی درباره واکسیناسیون دامی برای کنترل بیماری تب برفکی نیز عنوان کرد: تب برفکی یکی از بیماری‌های مسری در صنعت دامپروری است که بهداشت عمومی را تهدید نمی‌کند. تب برفکی باعث ایجاد زخم در دهان، سم و پستان دام می‌شود و حیوان به دلیل این زخم‌ها نمی‌تواند به خوبی تغذیه کرده و نهایتا این امر منجر به کاهش شیر و کاهش وزن حیوان می‌شود. این بیماری به دلیل شیوع بالا در صنعت دامپروری دارای اهمیت است.

بهروزیان شریف با بیان اینکه اخیرا یک مورد مثبت تب برفکی در تپه‌سلام مشهد مشاهده شده، افزود: با توجه به اینکه تپه‌سلام یکی از مناطق پرورش دام به صورت متراکم است، بسیار اهمیت داشت که کانون مربوطه را مهار کنیم. در همین راستا اکیپ‌ها در این منطقه مستقر شدند و واکسیناسیون نیز انجام شد. زمانی که واکسیناسیون در یک منطقه کانونی انجام می‌شود، باید فرایند آن در یک شعاع سه کیلومتری انجام شود.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی تصریح کرد: البته دام‌های درگیر به واکسن نیازی ندارند اما دام‌های دیگر باید واکسینه شوند.

وی با اشاره به اینکه واکسیناسیون طرح تب برفکی در چند فاز انجام می‌شود که سراسری است، عنوان کرد: ما ابتدا واکسیناسیون را در مرداد و شهریور سال جاری هم برای دام سنگین روستایی و هم برای ۵۰ درصد جمعیت دام سبک انجام دادیم که این فاز مجددا در بهمن و اسفند ماه تکرار می‌شود.  اکنون آغاز فاز تب برفکی است. بر همین اساس حدود ۲۰۰ هزار جمعیت دام سنگین روستایی و عشایری و حدود هفت میلیون راس دام سبک روستایی و عشایری در بهمن و اسفند ماه واکسینه خواهند شد تا از لحاظ بیماری ایمن شوند.

بهروزیان شریف در خصوص تعداد کنونی دام‌هایی که درگیر این بیماری شده‌اند، بیان کرد: در حال حاضر حدود ۲۰ راس گوساله در یک دامداری درگیر بیماری تب برفکی شدند که به سرعت اقدامات لازم را انجام دادیم تا این بیماری شیوع پیدا نکند. خوشبختانه بیماری تب برفکی در دام‌های بالغ دیده نشده است.

بهروزیان شریف در پاسخ به این سوال که چه راهکارهایی برای جلوگیری از شیوع بیماری‌های حیوانات وجود دارد، عنوان کرد: طبق شعار اصلی که پیشگیری بهتر از درمان است، باید بدانیم که برای پیشگیری تنها محدود به واکسیناسیون نیست و عوامل مختلفی بر این مساله  اثرگذار است. برای بیماری تب برفکی علاوه بر واکسیناسیون باید از تردد غیر مجاز دام و قاچاق آن نیز جلوگیری کرد و دام‌ها تحت کنترل باشند. برای مقابله با بیماری هاری نیز باید در کنار واکسیناسیون به کنترل جمعیت سگ‌های بدون صاحب توجه شود تا بتوان این بیماری را مهار کرد.

وی افزود: اخیرا پدیده‌ای به وجود آمده که عده‌ای از دوستداران حیوانات قصد دارند به سگ‌های حاشیه شهر کمک کنند و به آن‌ها غذا می‌دهند. این رفتار باعث می‌شود که جمعیت این سگ‌ها افزایش پیدا کند و با این کار تعادل طبیعت از بین می‌رود و باعث می‌شود که جمعیت سگ‌های بدون صاحب افزایش پیدا کند. بنابراین واکسیناسیون برای کنترل بیماری شرط لازم است اما کافی نیست.

منبع: ایسنا

 

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 296794
pr_rkh روابط عمومی استان

pr_rkh روابط عمومی استان

لینک کوتاه