• 1397/10/08 - 08:27
  • تعداد بازدید : 1463
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
کارشناس مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های زنبور عسل دامپزشکی استان خراسان رضوی:

 محبوب بودن عسل، بعضی از آدم‌های سودجو را به فکر تولید عسل تقلبی انداخته است

گفتگوی این هفته روابط عمومی را با کارشناس مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های زنبور عسل اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی انجام داده ایم؛ دکتر محمدرضا شریعتی در پاسخ به سئوالات روابط عمومی دامپزشکی استان اینگونه اظهار داشت:

 

. 1 آقای دکتر، عناوین مهم ترین دستاوردهای آن اداره را سال های اخیر ذکر نمایید.

  • ارائه خدمات به زنبورداران و نوغانداران محترم در قالب برگزاری کلاس های آموزشی
  • ارائه خدمات به زنبورداران و نوغانداران در قالب بازدید های دوره ای و آموزش چهره به چهره در راستای کنترل و پیشگیری از بیماری های زنبورعسل و کرم ابریشم
  • پایش بیماری های زنبورعسل به صورت مستمر و ثبت در سامانه GIS  
  • کنترل پیشگیری بیماری پبرین در مراکز پرورش کرم ابریشم استان
  • کمک به تدوین دستورالعمل مبارزه بیولوژیک با کنه واروا در زنبورعسل
  • کمک به تدوین دستورالعمل کنترل بیماری پبرین در کرم ابریشم

 

  1. آقای دکتر لطفا محورهای عملیاتی آن اداره را طی اجرای برنامه ششم توسعه عنوان نمایید.

در راستای تامین و حفظ سلامت جمعیت زنبورعسل و کرم ابریشم استان و تدوین و اجرای دستورالعمل های که تامین کننده شرایط زیستی سالم ( بیوسکیوریتی ) با در نظر گرفتن جغرافیای استان و اطمینان از سلامت زنبورعسل و کرم ابریشم از اولین گام های عملیاتی محسوب می شود و شرح وظایف این واحد به صورت مشروح بشرح ذیل می باشد :

  • 1 .اجرای سیاستها و برنامه های راهبردی مبارزه با هریك از بیماریهای زنبورعسل و كرم ابریشم و نظارت و پیگیری اجرای آنها.
  • 2. اجرای سیاستها و برنامه های راهبردی سیستم مراقبت از هریك از بیماریهای زنبورعسل و كرم ابریشم و نظارت و پیگیری اجرای آن
  • 3. اجرای سیاستها و برنامه های بلند مدت، میان مدت و كوتاه مدت مبارزه با بیماریهای زنبورعسل و كرم ابریشم و نظارت و پیگیری برای اجرای آنها
  • 4. مطالعه و بررسی برای شناسایی علل و عوامل دخیل در بروز و انتشار بیماریهای زنبورعسل و كرم ابریشم و آنالیز خطر بیماریها و نظارت و اقدام برای مقابله با آنها
  • 5. بررسی ، ارزیابی و تحلیل علمی عملكرد برنامه های اجرایی مبارزه با بیماریهای زنبورعسل و كرم ابریشم شهرستانهای تابعه و ارائه راهكار های مناسب برای توسعه و اصلاح فرآیندها .
  • 6. مطالعه ، ارزیابی و تحلیل علمی عملكرد سیستم مراقبت بیماریهای زنبورعسل و كرم‌ابریشم و ارائه راهكارهای مناسب برای اصلاح فرآیندها و افزایش توان با استفاده از آخرین یافته های علمی و فن آوری
  • 7. بررسی و پیش بینی تجهیزات ، لوازم ، امكانات و دارو و مواد بیولوژیك مورد نیاز برای اجرای برنامه ها، طرح ها، پروژه های بررسی ، مبارزه و مراقبت بیماریهای زنبور عسل و كرم ابریشم
  • 8. جمع آوری و تنظیم گزارش میزان بروز و شیوع بیماریهای واگیردار زنبورعسل و كرم ابریشم جهت ارائه به سازمان دامپزشکی کشور.
  • 9. تنظیم ، تدوین و ارائه گزارش بیماریهای زنبورعسل و كرم ابریشم استان جهت ارائه به سازمان دامپزشکی کشور
  • 10. مشاركت و همكاری با اشخاص حقیقی و حقوقی ( به ویژه اتحادیه و تعاونی‌های زنبورداران و نوغان داران) در راستای اصلاح و توسعه بهداشتی سیستم پرورش زنبورعسل و كرم ابریشم

 

  1. آماری از فعالیت زنبورستان های استان ، میزان تولید عسل و کرم ابریشم ارائه و بفرمایید برنامه های کاری شما برای سال جاری چیست ؟

          زنبورعسل : در خراسان‌رضوی 221 هزار کندوی عسل داریم و تعداد 2300 نفر در این حرفه مشغول به فعالیت هستند و جزو تولیدکنندگان برتر عسل کشور محسوب می‌شوند و سالانه بیش 1850 تن عسل در استان تولید می‌شود.

 در سال‌های اخیر رشد قابل توجهی در صنعت زنبورداری داشته‌ایم و سهم ویژه‌ای از اقتصاد استان در بخش‌های مختلف کشاورزی به‌ویژه حوزه زنبورداری بوده و خراسان‌رضوی در رتبه دهم کشور در حوزه تولید عسل قرار گرفته است

           کرم ابریشم : خراسان رضوی با پرورش بیش از 5200جعبه کرم ابریشم در سال رتبه دوم کشوری و در زمینه کارگاه های ابریشم کشی با بیش از 800کارگاه در بخش بایگ تربت حیدریه رتبه اول کشور را دارا می باشد .

لذا کنترل نظارتی در عملیات بهداشتی زنبورستان ها و ثبت تمامی بازدیدها و نمونه برداری ها در سیستم پایش GIS زنبورعسل و بروز بودن آمار و عملیات انجام شده برای هر زنبورستان بررسی موارد گزارش شده بیماری و مراجعه به واحد های بیمار و بازرسی و نمونه برداری و ارسال به آزمایشگاه و تفسیر نتایج آن به همراه ثبت در سیستم و همچنین اجرای عملیات بهداشتی و کنترلی مورد نیاز برای آنها در جهت جلوگیری از شیوع بیماری ها در حال اجرا می باشد.

در زمینه مراکز کرم ابریشم نظارت بر انجام عملیات ضدعفونی مراکز پرورش کرم ابریشم توسط بخش خصوصی دامپزشکی فعال در حوزه کرم ابریشم نیز از امور اجرایی این اداره در زمان پرورش کرم ابریشم می باشد .

 

  1. مهم ترین توصیه های شما به زنبورداران در استان کدام موارد هستند؟

رعایت نکات بهداشتی، رعایت مسائل قرنطینه ای و حریم بین زنبورستان ها و نسبت به درمان و ضدعفونی کندوهای آلوده اقدامات لازم را انجام دهند و در صورت بروز بیماری و یا هرگونه تلفات غیرعادی زنبوران عسل به شبکه دامپزشکی در شهرستان های استان مراجعه نمایند .

  1. از تشکل های زنبورداری استان چه توقعی دارید؟
  • ارتباط بیشتر با شبکه های دامپزشکی شهرستان ها و اداره کل دامپزشکی استان
  • برنامه ریزی جهت برگزاری جلسات هم اندیشی با ادارات دامپزشکی و اجرای دستورالعمل های سازمان دامپزشکی کشور
  1. در خصوص حمایت از تولید بهداشتی کرم ابریشم چه تدابیری اندیشیده شده است؟
  • برگزاری کلاس های آموزشی با همکاری اداره توسعه نوغانداری استان و مدیریت جهادکشاورزی شهرستان ها
  • پیگیری تامین مواد مورد نیاز جهت ضدعفونی اماکن پرورش کرم ابریشم

 

  1.  خلاصه ای از راه های شناسایی عسل طبیعی از عسل تقلبی را شرح دهید؟

1- عسلهای طبیعی معمولا بو و رایحه گلها را دارد در حالی عسلهای تقلبی و شکری معمولا بی بو و عطری خوشایند ندارند البته از اسانس استفاده می کنند ولی عطر واقعی به عسل نمی دهد .

2- اکثر عسلهای طبیعی وقتی خورده می شود گلوی آدم را می زند و تند هستند در حالی عسلهای شکری و تقلبی فقط شیرین هستند و تند نیستند.

 3- عسلهای دست ساز و شکری اکثرا زرد رنگ هستن و تنوع رنگ عسل طبیعی را معمولا ندارند. شبیه عسلهای سیاه و رنگهای دیگر هم هست ک حاصل جوشاندن شکر و... هست و مثل قند و نبات اند .
4 - میزان رطوبت : برخی افراد، میزان رطوبت عسل را به وسیله برگرداندن شیشه عسل و سرعت بالا و پایین رفتن حباب داخل شیشه، و برخی به وسیله میزان كش آمدن عسل اندازه گیری می كنند، ولی باید توجه داشت كه این روش ها دقیق و مطمئن نیستند.

5 - مزه كردن : عسل طبیعی، علاوه بر شیرینی خاص، دارای مزه و طعم ویژه ای است كه فقط در عسل وجود دارد و عسل های مصنوعی فاقد این نوع مزه می باشند. لذا افراد می توانند با مصرف زیاد و توجه دقیق به درجه خلوص عسل، حتی نوع عسل را از نظر گیاه مورد مصرف زنبور تعیین كنند، زیرا هر گیاه مزه خاصی به عسل می دهد.

باید توجه داشت كه عسل مصنوعی بیشتر مزه شیرینی شكر می دهد تا مزه خالص عسل.

6 - عطر و بوی طبیعی : اگر درپوش عسل مدتی بسته باشد، هنگام باز كردن درپوش حتماً بو و رایحه قوی و مطبوع عسل طبیعی را می توانید استشمام كنید.

7-  سرعت حل شدن در آب : اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید، چنانچه به صورت عمودی وارد لیوان پر از آب شده و در ته آن جمع شود و به سرعت حل نگردد، عسل مطلوبی است، ولی اگر عسل هنگام ریختن، در آب حل شود، از مطلوبیت و خلوص كمتر و رطوبت بالاتری برخوردار است.

8  -شکرک زدن : شکرک زدن عسل نه تنها دلیل بر بدی و تقلبی بودنش نیست بلکه برعکس معرف آنست که عسل کاملا سالم بوده و به هیچ وجه با شکر مخلوط نشده است و این خلاف تصور غلط و رایج در ایران است که عسل شکرک زده و سفت شده را تقلبی می دانند.

آنچه که در اصطلاح (شکرک زدن) می گویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن تقلبی بودن عسل را تداعی می کند، چیزی جز پدیده تبلور ( بلور شدن، کریستالیزاسیون ) نیست.

عدهای معتقدند كه وقتی كه عسل متبلور شده و در اصطلاح عامیانه شكرك زد ، تقلبی بوده و عسل سالم و طبیعی همیشه صاف و شفاف باقی می ماند ، در صورتی كه این طرز فكر اشتباه می باشد            

- شکرک عسلهای تقلبی زیر زبان سفت می باشد قابل احساس هست مثل دانه های شن هستند،در حالی شکرک عسلهای طبیعی نرم هست و راحت زیر زبان آب می شود .


عسل‌های تقلبی

با این همه عسل طرفداران زیادی دارد. شاید کمتر کسی را بتوان پیدا کرد که از خوردن عسل ابا کند. محبوب بودن عسل متاسفانه بعضی از آدم‌های سودجو را به فکر تولید عسل تقلبی انداخته است.

این افراد گاهی از سیب‌زمینی، شیره قند و یا شیره ذرت و... عسل تقلبی درست می‌کنند البته گاهی اوقات نیز این شیره‌ها را به زنبور می‌خورانند و آن گاه عسل غیرطبیعی به دست می‌آورند که در هر صورت چه عسل تقلبی و چه عسل غیرطبیعی با خصوصیات و خواص عسل خالص و طبیعی به شدت متفاوت است و مصرف آنها به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

8– چه توصیه و پیشنهادی به خریداران عسل دارید ؟

تشخیص عسل طبیعی برای افراد معمولی نمی تواند دقیق باشد و لذا توصیه می کنیم از فروشگاه ها یا افراد ، زنبورداران و سایتهای معتبر دارای کدهای بهداشتی و علامت استاندارد خرید نموده و حتما برگه ی آزمایش را از آن ها درخواست نمایند، زیرا بهترین و مطمئن ترین روش تشخیص عسل طبیعی همین می باشد.

 9 – سایر مواردی که لازم است در مصاحبه ذکر شود را اعلام فرمائید؟

ضمن تشکر از روابط عمومی محترم اداره کل به جهت انعکاس فعالیت ها در حوزه زنبورعسل و کرم ابریشم امید است با مشارکت اتحادیه و شرکت های تعاونی مربوطه در برگزاری کلاس آموزشی برای اعضاء و همکاری وتعامل بیشتر از قبل با دامپزشکی استان به منظور اجرای بهینه دستورالعمل های بهداشتی شاهد پویایی بیشتری در این بخش باشیم .

 

با سپاس از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.

 

 

 

 

 

  • گروه خبری : گفتگو/یادداشت,اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 4069
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه