• 1397/10/24 - 09:09
  • تعداد بازدید : 13914
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

در گفتگو با مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره دامپزشکی استان خراسان رضوی عنوان شد: جزییات فقهی مربوط به آبزیان حرام

در پی کشف و ضبط چند محموله از آبزیان حرام در مشهد و برخی از شهرستان های استان، با توجه به حساسیت موضوع و نیز درخواست برخی کاربران پورتال اداره کل، برآن شدیم تا طی مصاحبه ای به برخی ابعاد فقهی موضوع نگاهی داشته باشیم. لذا طی مصاحبه ای با مسول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل جزییات موضوع را بررسی کردیم و حجت الاسلام محمد حسن شورورزی به سوالات روابط عمومی اداره کل اینگونه پاسخ داد.

بسم الله الرحمن الرحیم

 

1.محموله فوق چگونه کشف شد؟

طی تشدید نظارتهای شرعی بر بازار و گزارشات واصله مردمی مبنی بر توزیع آبزیان حرام (کوسه ماهی، گربه ماهی و...) از جنوب کشور محموله های بارگیری شده و در سطح شهرستانهای و روستاهها استان خراسان رضوی، در ساعات غیر اداری و در مکانهای شلوغ و پر تردد مانند روز بازار (جمعه بازار، چهارشنبه بازار و...) و میادین تره بار و میوه و... و با نصب تابلو ((ماهی تازه جنوب – ماهی تازه بوشهر و...) بر روی ماشین، بعنوان ماهی تمیز شده و ماهی حلال عرضه می گردید.

2.اقسام آبزیان از حیث حلیت و حرمت را بیان فرمایید ؟

طبق روایت از اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و فتوای مراجع عظام تقلید در خصوص اقسام و معیار آبزیان حلال و حرام صریحا بیان شده است که اشاره ای به آن می شود:

ماهی حلال است که فلس (قطعات شاخی و استخوانی شبیه به ناخن انسان یا سفال‌های روی پشت بام) یا همان پولک داشته باشد و البته این فلس باید کاملا با چشم قابل رویت بوده و به آزمایشگاه و وسایل خاص نیاز نداشته باشد. که می توان بطور یک قاعده کلی بیان کرد که:

آبزیان حلال گوشت شامل: میگو و ماهی پولک دار و در مورد آبزیان حرام گوشت کلیه ماهیانی که فلس (پولک) نداشته باشند جزء ماهیان حرام گوشت است که به اهم آنها اشاره می شود:

اهم آبزیان دریایی حرام گوشت:

-        کلیه انواع مارماهی ( رودخانه ای و دریایی )

-        کلیه انواع گربه ماهی رودخانه ای (جری- ابوشلمبو- ابوزمیر )

-        کلیه انواع گربه ماهی دریایی (  گلو – اسبله )

-        ماهی یال اسبی ( اسبک  )

-        سفره ماهی ( لقمه )

-        صدف دریایی  

-        حلزون دریایی

-        ماهی مرکب

-         عروس دریایی

-        کلیه انواع خرچنگ های رودخانه ای و دریایی

-        کلیه انواع پستانداران دریایی ( نهنگ – دلفین )

-        کلیه انواع دوزیستان ( تمساح – لاک پشت – قورباغه  )  

 

3.این محموله به چه شکل فروخته می شده است؟

نحوه عرضه چند نمونه از ماهیان حرام گوشت :

گربه ماهی: طبق نظر همه فقهاء و مراجع عظام این ماهی از آبزیان حرام بوده، که سر و ته این ماهی را می زدند و شکمش را خالی و بعنوان ماهی حلال گوشت (شیر سکن)  در سطح بازار عرضه می شود و تشخیص در این صورت برای عموم مردم غیر ممکن می باشد.

کوسه ماهی: این ماهی هم از ماهیان حرام گوشت می باشد که این ماهی را هم بصورت کامل (البته سر و ته ماهی زده شده) و هم بصورت فیله عرضه نموده و به اسم ماهی کولی (نام محلی کوسه)  عرضه می نمایند.

 

4.توصیه شما برای استفاده از آبزیان حلال چیست؟

با توجه به شگرد متخلفین در عرضه آبزیان حرام گوشت بصورت حلال که سر و ته این ماهیان زده شده و غیر قابل تشخیص می شود لذا به هموطنان عزیز توصیه می شود که تا زمانی که بطور صد در صد از حلال بود آبزیان مطمئن نشده اند، به هیچ عنوان مورد استفاده قرار ندهند و همچنین با توجه به عدم نظارت شرعی و بهداشتی از فروشندگان دوره گرد تذکر جدی به هموطنان گرامی داده می شود که از خرید هرگونه آبزیان از فروشندگان دوره گرد و بدون هویت ماهی و دیگر فرآورده های خام دامی را خریداری نکنند.

و همچنین مردم عزیز حتما توجه داشته باشند همان طور که بیان شد: ماهی حلال گوشت باید حتما دارای فلس و پولک باشد و همچنین نحوه صید آن محرز شود و با توجه به عدم شناخت ماهیان حلال گوشت توصیه می شود که حتما از مراکز مورد تایید دامپزشکی اقدام به خرید نمایند تا ضمن اطمینان از سلامت محصول بحث حلیت ماهی و فلس (پولک) آن نیز اطمینان حاصل شود.

5.راهها ارتباطی با دفتر و سوالات مربوط به حلیت فرآورده های؟

 

در صورت وجود هرگونه شک و ابهام در این نوع فرآورده ها با سامانه تلفنی 1512 و یا سامانه پیامک 300001512 و یا ادمین اداره کل دامپزشکی استان در سروش dampezeshkirazavi@ و یا دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل دامپزشکی استان و یا با ایمیل دفتر mhshnb@iran.ir در ارتباط باشند.

 

 

 

  • گروه خبری : گفتگو/یادداشت,اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 4847
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه