تضمین کیفیت بهداشتی دام و فراورده های وارداتی و صادراتی

به منظور تضمین کیفیت بهداشتی واردات و صادرات محموله های فرآورده های خام و نهاده های دامی پستهای قرنطینه ای در نقاط مختلف مرزی و جاده ای استان تاسیس و راه اندازی شده است.
این پست ها کیفیت بهداشتی محموله های صادراتی از کشور و وارداتی به کشور را با استانداردهای بهداشتی کنترل و اجازه خروج و ورود محموله را صادر می نمایند. به همین منظور کارشناسان دامپزشکی مستقر در پست های دامپزشکی از محموله ها بازدید و در صورت لزوم نمونه گیری و به آزمایشگاه اداره کل دامپزشکی ارسال می نمایند. مجوز ها  پس از بررسی و انجام آزمایشات لازم  صادر می گردد.

تضمین کیفیت بهداشتی فرآوده های طیور


به منظور تضمین کیفیت بهداشتی  فرآورده های  تولیدی مرغداریها ی استان  استقرار مدیر بهداشتی دامپزشک  پاره وقت در مرغداریهای گوشتی و تخمگذار وتمام وقت در مرغداریهای مادر  ودریافت گزارشات  هفتگی وماهیانه لازم در خصوص وضعیت فارم های تحت مدیریت از عوامل موثر درافزایش کیفیت تولیدات انها در طی سال های اخیر بوده است.


ارتقاء بهداشتی تولید تخم مرغ و فراورده های آن


  • توسعه و تجهیز بهداشتی مراکز بسته بندی تخم مرغ به منظور نگهداری بهداشتی تخم مرغ در منازل وجلوگیری از انتقال آلودگی های مدفوعی به مواد غذایی دیگر 
  • الزام به اجرای سامانه های GMP,HACCP در مراکز بسته بندی تخم مرغ
  • کنترل بهداشت فردی ، سلامت کارکنان ، آزمایشات آب مراکز بسته بندی به منظور اطمینان از عدم ایجاد آلودگی ثانویه به عوامل بیماریزا ازجمله سالمونلا
  • سیاست گذاری در زمینه توسعه خطوط تولید تخم مرغ مایع پاستوریزه و پودر تخم مرغ به منظور کنترل آلودگی های ثانویه از طریق تخم مرغ
  • اجرای برنامه ملی کنترل و پایش باقیمانده های دارویی در تخم مرغ به منظور اطمینان از سلامت تخم مرغ از جنبه وجود باقیمانده ها

ارتقائ نظارت بهداشتی بر تولید شیرخام


  • ساماندهی بهداشتی مراکز جمع آوری شیر برای انتقال هرچه مناسب تر شیر به کارخانجات لبنی
  • اجرای برنامه ملی کنترل باقیمانده ها در شیرخام به صورت سالانه و مراقبت از سلامت شیرخام از جنبه باقیمانده های دارویی و مواد شیمیایی افزودنی
  • اجرای طرح ملی پایش شیرخام در استان و نمونه گیری و کنترل بار میکروبی و سلول های پیکری در شیرخام 
  • استقرار مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی در مراکز جمع آوری شیر برای نظارت بهداشتی
  • کنترل و بازرسی تانک های نگهدارنده شیر در مراکز جمع آوری
  • پایش و نظارت بهداشتی بر اماکن دامی ازجمله گاوداری های صنعتی حداقل 2 بار در سال
  • کنترل دستگاه های شیردوش وتانک های نگهداری شیرخام
  • ساماندهی ناوگان حمل شیرخام
  • اجرای سامانه رهگیری شیرخام


ایجاد واحد های بسته بندی فراورده های خام دامی و تولید بهداشتی این فراورده ها


  • ایجاد 103 واحد بسته بندی گوشت ، مرغ ، ماهی ، تخم مرغ و........... 
  • جلوگیری از فروش فله و کاهش شدید آلودگی های ثانویه فراورده های خام دامی
  • ایجاد دهها سردخانه نگهداری فراورده های خام دامی


تاسیس و ارتقاء کشتارگاه های صنعتی دام و طیور و کیفیت گوشت قرمز و مرغ


  • کشتار صنعتی دام و طیور با تاسیس 18 کشتارگاه صنعتی طیور و 8 کشتارگاه صنعتی دام در حال بهره برداری و تاسیس
  • اجرای طرح ساماندهی بهداشتی کشتارگاه های دام کشور و تعطیل نمودن کشتارگاه های غیر بهداشتی
  • مجهز نمودن کشتارگاه های کشور به پیش سرد
  • تاسیس و راه اندازی ناوگان بهداشتی حمل گوشت مرغ و گوشت قرمز و حمل دام و طیور زنده
  • ساماندهی بهداشتی میادین و مراکز فروش و عرضه دام زنده
  • کنترل سلامت کارکنان کشتارگاه ها ومراکز بسته بندی گوشت به منظور جلوگیری از انتقال عوامل بیماریزا مثل حصبه و شبه حصبه از فرد به ماده غذایی


رشد 4 برابری تولیدات دامی و 14 برابری تولیدات طیور در سایه نظارت بهداشتی دامپزشکی


در سال 1356 کل تولیدات دامی کشور بالغ بر 3 میلیون و 342 هزار تن بوده که در سال 1396 به 14 میلیون و 195 هزار تن رسیده است. درحال حاضر بهره بردارران زیر بخش امور دام از 1 میلیون و 520 هزار نفر می باشد که 24522 بهره بردار طیور صنعتی ، 81748 بهره بردار زنبورعسل، و 18747 بهربردار کرم ابریشم وجود دارد.

در سال 1356 160 هزار تن تولید سالانه گوشت طیور بوده که در سال 1396 به 2 میلیون 236 هزار تن یعنی 14 برابر شده است. لازم به ذکر است که عمده تولید گوشت طیور در سال 56 در قالب تولید سنتی مرغ بومی بوده است.

کلیه این پیشرفت ها در شرایط سخت تحریم های اقتصادی ، جنگ و محرومیت کشورمان در دسترسی به بازار های آزاد رخ داده است.


صدور پروانه بهداشتی برای اماکن دامی و صنایع وابسته ایجاد شده در بعد ازانقلاب اسلامی



1820 گاوداری شیری در استان که تعداد 811 واحد آن صنعتی است ، دارای پروانه بهداشتی برای تولید شیرخام می باشند. سلامت تمامی این واحد ها تحت نظر دامپزشکان بخش خصوصی است.686 واحد گاوداری به تولید گوشت گاو گوساله در استان می پردازند.

522 واحد پرواربندی گوساله ، 522 واحد پرواربندی گوسفند و بز در استان وجود دارد. 7400000 راس گوسفند وبز در استان پرورش می یابند.

2257 مرغداری گوشتی به ظرفیت تحت نظر دامپزشکان به تولید گوشت مرغ مشغول هستند. آمار تولید مرغ گوشتی در استان به 80000000 قطعه در سال معادل 150000 تن گوشت مرغ می شود.

تعداد 32 واحد مرغداری به روش بدون مصرف آنتی بیوتیک در طول دوره پرورش تولید مرغ گوشتی می نمایند که بیش از0.1 ظرفیت کل تولید یعنی 1000000 قطعه ماهیانه به ارزش 1000 تن در ماه می گردد.

228 مزرعه پرورشی مرغ تخمگذار با ظرفیت 7 میلیون قطعه مرغ تخمگذار ،دست به کار تولید تخم مرغ این استان بوده که در سال گذشته میزان 5000 تن تخم مرغ ازاین استان به مقصد کشورهای مجاور صادر گردیده است. تعداد 2 مزرعه پرورشی بدون مصرف آنتی بیوتیک به میزان 10 تن روزانه تولیدتخم مرغ بدون مصرف آنتی بیوتیک را دارند.

196 واحد سردابی به تولید ماهی قزل آلا و 184 واحد پرورشی ماهیان گرمابی ، به تولید کپورماهیان مشغول می باشند.

163 مرکز جمع آوری شیردرحال جمع آوری شیر سنتی و نیمه صنعتی استان هستند تا در کمترین زمان ممکن و دربهترین شرایط شیر به مراکز لبنی تحویل شود. 71 مرکز بسته بندی فراورده های خام دامی گوشت و ماهی و مرغ و تخم مرغ استان را بسته بندی می نمایند تا این فراوده ها به صورت کاملا بهاشتی در دسترس عموم قرا ر گیرد.  330 مرکز عمده توزیع فراورده های خام دامی به5500واحد جزء توزیع فراورده های خام دامی 335سوپر پروتئینی 23766 واحد سوپر مارکت تحت نظارت دامپزشکی به عرضه  فراوده های خام دامی بسته بندی شده و بهداشتی مبادرت می روزند.

38 کشتارگاه دام استان تامین کننده گوشت قرمز و18 کشتارگاه طیور گوشت مرغ مجاورین و زائرین استان را کشتار و بسته بندی می نمایند.

300 واحد عرضه پرندگان و،حیوانات خانگی ، 20 واحد سوارکاری ، 21 میدان دام که محل خرید و فروش دام زنده هستند از جنبه کنترل بیماری های مشترک انسان و حیوان تحت نظارت و بازرسی مستمر قرار دارند

42 کارخانه خوراک دام و67 مرکز عرضه نهاده های تغذیه ای تحت نظر دامپزشکی بوده و نمونه برداری و آزمایش می شوند

70 واحد کارخانه لبنی و 2223 واحد سنتی پرورش گاو شیری روستایی با اجرای سامانه بهداشتی شیر خام تحت نظارت دامپزشکی قرار گرفته اند.

 در پایان 1763 خودروی حمل دام زنده ، جوجه یکروزه و فراورده های خام دامی  ناوگان بهداشتی حمل را تشکیل می دهند که بازرسی از آنها کار روزمره بازرسان دامپزشکی می باشد

عملکرد نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی در سال 93


صدور پروانه های بهداشتی  :

449 واحد گاوشیری روستایی، 26 مرکز جمع آوری شیر، 11 کارخانه بسته بندی و قطعه بندی گوشت و مرغ و ماهی ، 7 کارگاه بسته بندی تخم مرغ ،10 کارخانه خوراک دام ، در سال گذشته موفق به اخذ پروانه بهداشتی بهره برداری از اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی شدند. همچنین تعداد 1200 خودروی حمل از دامپزشکی پروانه حمل بهداشتی دریافت نموده اند.  این تعداد واحد تولیدی گویای زحمات دامپزشکی در زمینه ایجاد اشتغال مولد می باشد.
در سال گذشته 20 دکتر دامپزشک به عنوان مسئول فنی بهداشتی در کارخانه های مذکور به کارگرفته شده اند تا با اجرای ضوابط دامپزشکی از تولید محصولی سالم اطمینانت حاصل شود.


نظارت بهداشتی بر دهها کارخانه خوراک دام و طیور تاسیس شده و ساماندهی بهداشتی خوراک دام و طیور


  • صدور پروانه های بهداشتی تاسیس و بهره برداری برای دهها واحد صنعتی خوراک دام و طیور پیشرفته و مجهز
  • نمونه برداری و آزمایشات کنترل کیفی خوراک و دام و طیور و نهاده ها
  • صدور پروانه تاسیس و بهره برداری برای انبار های نگهداری نهاده های خوراک دام و طیور
  • صدور پروانه تاسیس و بهره برداری دهها کارخانه تولید کنسانتره های دام و طیور
  • نظارت بهداشتی بر واردات نهاده ههای خوراک دام و طیور
  • صدور کد های صادراتی برای کارخانجات خوراک دام و طیور

نظارت بهداشتی بر مراکز عرضه و طبخ فراورده های خام دامی مثل قصابی ها ، رستوران ها ، آشپزخانه ها و ...


  • نظارت بهداشتی بر هزاران واحد عرضه گوشت ، مرغ ، تخم مرغ، ماهی و.... در قالب بازرسی های بهداشتی ، صدور پروانه های بهداشتی و گماردن مسئولین فنی بهداشتی در این واحدها
  • کشف تقلبات و معرفی خاطیان به دستگاه قضایی
  • ایجاد سامانه گزارش دهی مردمی تخلفات