• 1397/08/26 - 08:30
  • تعداد بازدید : 1096
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
در گفتگوی هفته با مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی مطرح شد

ذکر دستاوردهای دفتر؛ کمبود نیرو برای نظارت شرعی و پاسخ به برخی خرافات مرتبط با قربانی

گفتگوی این هفته روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی با مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در این اداره کل صورت گرفته است. حجت الاسلام محمد حسن شورورزی در این گفتگوی صمیمانه، سئوالات مطرح شده را اینگونه پاسخ داد.

  

1. مهم ترین دستاوردهای دفتر نمایندگی ولی فقیه طی یک سال گذشته را کدام موارد می دانید؟

  1. -    تاسیس انجمن صنف کارگری ذابحین استان خراسان رضوی برای دومین استان در سطح کشور
  2. -    رفع نواقض در خصوص جمع آوری اجزاء حرام موسسه صنعتی گوشت مشهد
  3. -    ساماندهی اجزاء حرام و کنترل و نظارت دقیق در جمع آوری و صادارات و معدوم سازی اجزاء حرام


2.
وضعیت فعلی نظارت بر ذبح شرعی دام و طیور در استان را تشریح بفرمایید،

  1. -    وضعیت فعلی کلیه کشتارگاه های دام و طیور استان دارای ناظر شرعی می باشند و تعداد حدود پنجاه نفر ناظر محترم شرعی از روحانیون آموزش دیده از ابتدای شروع کشتار تا انتهای آن از نزدیک بر روند نظارت شرعی و رعایت کامل موازین اسلامی را دارند و در صورت حرام شرعی معدوم سازی صورت می گیرد و همچنین یکی دیگر از وظایف ناظرین محترم شرعی نظارت بر روند جمع آوری اجزاء حرام می باشد.

3. مهم ترین برنامه های دفتر نمایندگی ولی فقیه در دامپزشکی استان برای پیشبرد امور محوله کدام موارد است؟

  1. علاوه بر تاسیس انجمن صنفی ذابحین، در حال تاسیس انجمن صنفی ناظرین شرعی برای اولین استان در کشور را داریم
  2. آموزش های متداول ناظرین محترم شرعی و ذابحین و همچنین روحانیون طرح هجرت و مستقر در روستاها و طلاب محترم حوزه علمیه.
  3. بازدید مراکز علمی و حوزوی از کشتارگاه ها


4.
مهم ترین مشکلات شما در دفتر نمایندگی ولی فقیه کدام موارد هستند؟

  1. کمبود نیرو و کارشناس متخصص برای نظارت بر بازار و سرکشی بصورت مرتب از حیث اجزاء حرام مانند دنبلان و همچنین آبزیان حرام مانند کوسه ماهی و خرچنگ و...

.5 نظر جنابعالی در خصوص خونمالی و مواردی از این دست چیست؟

علیرغم تأکید اسلام و ادیان الهی در خصوص نجاست و حرمت خون که مبتنى بر مفاسد و پیامدهاى منفى است، ولی متاسفانه امروزه شاهد خرافاتی در مورد خون خصوصا قربانی و سنت حسنه قربانی که این سنت حسنه نیز مانند هر سنت دیگری می‌تواند آمیخته با خرافات و رسوم غلط شود، که بسیاری از بزرگان به مناسبت‌های مختلف برای رفع آن‌ها تذکر داده‌اند. در تفسیر نمونه، ذیل این آیه شریفه (بخشی از آیه 37 سوره مبارکه حج): «لنْ ینال اللّه لحومها و لا دماؤها و لكنْ یناله التّقْوى‏ منْكمْ » - هرگز گوشت‏ها و خون‏هاى آنها (قربانی) به خداوند نمى‏رسد، بلکه تقواى شما به او مى‏رسد». آمده است: «این تعبیر که خون آنها نیز به خدا نمی­رسد... اشاره به اعمال زشت اعراب جاهلى است که هر گاه حیوانى را قربانى می­کردند خون آن را بر سر بت­ها و گاه بر در و دیوار کعبه می‏پاشیدند، و بعضى از مسلمانان ناآگاه بى­میل نبودند که در این برنامه خرافى از آنها تبعیت کنند، آیه فوق نازل شد و آنها را نهى کرد.

متاسفانه هنوز این رسم جاهلى در بعضى از مناطق وجود دارد که هرگاه قربانى به خاطر ساختن خانه‌‏اى می­کنند خون آن را بر سقف و دیوار آن خانه می­پاشند، و حتى در ساختمان بعضى از مساجد نیز این عمل زشت و خرافى را که مایه آلودگى مسجد است انجام می‏دهند، که باید مسلمانان بیدار، شدیداً با آن مبارزه کنند». و همچنین برخی دیگر از انحرافات و خرافات در این سنت حسنه از قبیل: مالیدن خون قربانی به خودرو و ساختمان و رد شدن از روی خون قربانی و باقی گذاشتن خون قربانی در کف خیابان و جلوی منازل مسکونی که منجر به نجس کردن مسیر عبور مردم می‌شود  و ...

منشأ اصلی خرافات، به این نکته برمی‌گردد که برخی افراد خون قربانی را دارای اثر می‌دانستند و می‌دانند! اما آیه شریفه می‌خواهد این اعتقاد شرک آمیز را از بین ببرد و جا بیندازد که از خون قربانی کاری برنمی‌آید و آنچه مهم است تقوا و نیت الهی برای قربانی کردن است.

در فتوای مراجع عظام تقلید نیز به رعایت و اجرای هرچه بهتر این سنت حسنه قربانی می فرمایندکه به دو نمونه اشاره می شود: مقام معظم رهبری: « سنت حسنه قربانی فی نفسه اشکال ندارد، ولی باید از هر عملی که باعث اذیت دیگران می‌شود، پرهیز کرد و اگر در این زمینه مقرراتی باشد، رعایت آن لازم است».

آیت‌الله مکارم شیرازی می فرماید: «با توجه به اینکه قربانی کردن در کوچه‌ها و خیابان‌ها سبب آلودگی‌های شرعی و بهداشتی می‌شود، لازم است از آن صرف نظر کنند و در جای مناسبی قربانی کنند».

پس یادآوری می شود: لازم نیست خون قربانی حتماً در محل خاصی (مثلا در منزل) ریخته شود، بلکه در هرجایی انجام شود، بنابر نیت فرد محقق خواهد شد. و با توجه به نجس بودن خون قربانی، ریختن آن در خیابان و جلوی پای افراد و یا هیئت‌ها، نه تنها ترجیحی ندارد، بلکه می‌تواند مصداق اذیت مردم هم باشد که به‌خاطر این نجاست، در هنگام رفت و آمد به‌خصوص زمان بارندگی، به زحمت می‌افتند. لذا اگر کسی تمایل به قربانی کردن دارد می‌تواند آن را در یک محیط مناسب غیر مسکونی انجام داده و به‌دست افراد مستحق برساند.


.6 
دستاوردهای تاسیس صنف ذابحین استان را ذکر نمایید،

برابر بند ب ماده 7 هفت قانون نظارت شرعی بر ذبح و صید که تعیین صلاحیت ذابحین و صیادان و ارتقاء سطح آموزشی مرتبط با وظایف آنان، بر عهده حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان دامپزشکی کشور می باشد و یکی از اقدامات این حوزه تاسیس صنف ذابحین در سطح کشور است که استان خراسان رضوی بعنوان دومین استان اقدام به آن کرد و مهمترین دستاورد آن ساماندهی ذابحین و کنترل دقیق تر این عزیزان می باشد که خط مقدم حلیت بر عهده ذابحین می باشد

7. شهروندان سئوالات خود را در خصوص ذبح شرعی و موارد مرتبط با حلیت فرآورده های خام دامی به چه طریقی با شما در میان بگذارند .

  1. از طریق پورتال اداره کل دامپزشکی
  2. تلفن های 1512 و شماره تلفن های اداره کل
  3. سامانه پیامکی اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی
  4. سامانه 32020 اداره پاسخگوی به سوالات دینی آستانقدس رضوی (حرم مطهر)


.8تشکیلات اداری فعلی دفتر نمایندگی ولی فقیه در استان را منطبق با نیازها و فعالیت های دفتر می بینید؟ چه پیشنهادی در این زمینه دارید؟

بحمد الله مساعدت مدیر کل محترم جناب آقای دکتر شریعتی و کلیه بخشهای اداری و همکاران گرامی اداره در حوزه فعالیت های دفتر و نظارت شرعی مناسب و مطلوب می باشد ولی با توجه به حجم زیاد کاری در این حوزه شامل نظارت بر بازار از حیث اجزاء حرام و آبزیان حرام و نظارت و پیگیری مطالبات ناظرین محترم شرعی مستقر در کشتارگاه ها و فرهنگ سازی در خصوص غذای حلال و اعطاء نشان حلال و... نیاز مبرم به همکاری بین بخشی و خارج از اداره و ادارات و سازمانها و نهادهای و مراکز علمی و ... مانند حوزه علمیه داریم.


 

 

  • گروه خبری : گفتگو/یادداشت,اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 2297
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه