هشدار دامپزشکی طرقبه شاندیز در خصوص پیشگیری از ابتلا به کیست هیداتید
دکتر علیرضا قدرتی، رئیس شبکه دامپزشکی طرقبه شاندیز، گفت: کیست هیداتید بیماری انگلی و مشترک بین انسان و دام است، کرم بالغ در روده سگ ( میزبان اصلی) و نوزاد این کرم در بدن انسان و حیوان اهلی (میزبان واسط) زندگی میکند. عامل ایجاد بیماری مرحله نوزادی انگل ( اکینوکوکوس گرانولوزوس ) است. آلودگی انسان به هیداتید بیشتر در مناطقی که دامداری رواج دارد دیده شده و ارتباط انسان با سگ و دام ها زمینه ابتلا را فراهم می کند.
وی، افزود: دفع تخم های کرم بالغ باعث آلودگی خاک و آب می شود و حیوانات اهلی مانند: گوسفند، بز، گاو و شتر هنگام چریدن، تخم ها را دریافت نموده و انسان به طور تصادفی با خوردن غذا یا آب آلوده به تخم ها، درگیر می شود. تماس مستقیم با سگ های آلوده نیز موجب آلودگی می شود. انگل بلع شده از راه روده نفوذ کرده و به وسیله سیستم خونی به کبد و ریه ها و به سایر بافت های منتقل می شود.
قدرتی، در خصوص علائم بیماری توضیح داد: آغاز این بیماری اغلب علائمی را به همراه ندارد. در بیشتر موارد سال ها طول می کشد تا بیماری علامت دار شود و گاه کیست خود به خود بهبودی پیدا می کند. بعد از سال ها به علت بزرگ شدن و ایجاد اثر فشاری، بیمار احساس درد شکمی، بی اشتهایی و احساس توده شکمی می کند.
وی، در ادامه تصریح کرد: کیست های کبدی علائمی همچون تورم کبد، قولنج کبدی و زردی ایجاد می کند. در کیست های ریه علائم مختلفی از جمله سرفه، تنگی نفس، دردهای قفسه سینه و خلط خونی دیده می شود. کیست در مغز موجب اختلالات عصبی، تاری دید، لرزش و صرع می شود.
قدرتی، در خصوص راه های پیشگیری از ابتلا به این بیماری به شهروندان توصیه نمود:
1-کشتارگاه ها باید صد در صد بهداشتی باشند و کشتار باید زیر نظر ناظرین بهداشتی بوده و اندام ها و احشاء آلوده باید طوری از بین برده شوند که گوشتخواران هیچ گونه دسترسی به آنها را نداشته باشند.
2-از ورود سگسانان به مزارع سیفیجات با حصار کشی جلوگیری گردد و از خوردن سبزیجاتی که خوب گند زدایی نشده پرهیز شود .
3- سگ های ولگرد باید جمع آوری و درمان ضد انگلی دریافت کنند .
4-باید مواظبت کرد که حشرات نتوانند تخم های انگل را از روی مدفوع سگ بر روی مواد خوراکی منتقل نمایند .