تاکید شبکه دامپزشکی سبزوار بر ضرورت رعایت ضوابط بهداشتی در کارخانجات خوراک دام و طیور
مسئول واحد نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی شبکه دامپزشکی سبزوار، بر ضرورت رعایت ضوابط بهداشتی در کارخانجات خوراک دام و طیور بعنوان مقدمه ای بر تضمین کیفیت و سلامت محصول در تمامی عرصه های تولید، تاکید کرد.
دکتر سید مهدی افتخارزاده، اظهار داشت: تولید غذای سالم، نظارت بهداشتی بر تولید، جزء وظایف ذاتی و حاکمیتی سازمان دامپزشکی کشور، می باشد. در همین راستا نظارت بر تولید صحیح و اصولی خوراک دام و طیور در شرایط کاملا بهداشتی و بر اساس ضوابط سازمانی، متضمن سلامت دام، انسان و محیط زیست می باشد.
وی، ادامه داد: عملیات صحیح تولید، انبارداری، حمل و نقل، استفاده از مواد اولیه با کیفیت و سالم، افزودنی ها و مکمل ها، پیش مخلوط ها و فروش خوارک آماده دام و طیور، از مواردی هستند که در کارخانجات خوراک دام و طیور بایستی تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی قرار بگیرند تا محصول تولیدی با اطمینان کامل به دست مصرف کننده برسد و سلامت جامعه هدف، تامین گردد.
افتخارزاده، افزود: جهت تولید محصول با کیفیت و تضمین سلامت جامعه انسانی، کارخانجات خوراک دام و طیور ملزم به رعایت ضوابط بهداشتی ذیل هستند:
- - از ورود آلودگی و همچنین ناقلین این عوامل به داخل مجموعه جلوگیری نمایند.
- - روند عملیات تولید، نگهداری و پاکسازی را تسهیل نموده والودگی خوراک رابه حداقل برسانند.
- - آب مورد مصرف دارای استاندارد های بهداشتی وکیفیت برای تولید خوراک دام باشد.
- - فاضلاب ومواد زاید به نحو بهداشتی دفع گردند.
- - تمامی ابزارهای کمیت سنج ( ترازوها ، دماسنجها و ... ) باید دارای برنامه کالیبراسیون باشند.
- - تمامی دستگاه ها باید دارای دستورالعمل نحوه کار با دستگاه باشند.
- - نمونه برداری ، آزمایش و کنترل در تمام مراحل تولید.
- - هر کارخانه خوراک دام باید دارای واحد کنترل کیفیت ( Quallity Control ) باشد .
- - نمونه برداری ها براساس اصول استاندارد نمونه برداری و رعایت اندازه ها و مقادیر توسط واحد کنترل کیفیت صورت پذیرد.
- - نشانه یا Lable باید منطبق بر کلیه الزامات قانونی و اطلاعات مربوط به خوراک دام و طیور باشد.
- - قابلیت ردیابی خوراک دام، مواد اولیه و افزودنیها باید از طریق ثبت مناسب اطلاعات برای فراخوانی و جمع آوری به موقع و موثر محصولاتی که اثرات نامطلوب (قطعی و یا محتمل) بر سلامتی مصرفکنندگان دارند، میسر شود.
- - مقررات کدکس در مورد حداکثر مجاز باقیمانده ها (MRL) و حداکثر مجاز باقیمانده مواد خارجی در خوراک دام باید رعایت شود.
- - خوراک دام و مواد اولیه، ماشینآلات فرآوری، تجهیزات نگهداری و محیط اطراف آنها باید از نظافت لازم برخوردار بوده و برنامه های موثر در کنترل آفات باید در مورد آنها اجرا شود.
- - همه کارکنانی که با تولید، انبارداری و جابجائی خوراک دام در ارتباط هستند باید به حد کافی آموزشدیده و درخصوص نقش و مسئولیت خویش در حفظ ایمنی غذایی آگاه باشند.