• 1399/04/18 - 13:37
  • تعداد بازدید : 304
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

14 تا 20 تیر ماه هفته اطلاع رسانی بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان

بدین مناسبت اشاره ای اجمالی به روشهای انتقال و آشنایی با مهمترین این بیماریها که دامپزشکی نقش عمده و اصلی در پیشگیری از آنها ایفا می کند داریم .

بیماری قابل انتقال بین حیوان و انسان به بیماری اطلاق می گردد که عامل بیماریزا از حیوان مهره دار به انسان سرایت نماید در بعضی موارد حشرات و دیگر بی مهره ها نقش ناقل را ایفا می کنند .

راههای انتقال بیماری از حیوان به انسان به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود , روش غیر مستقیم از دو طریق خوراکی مانند تب مالت که بواسطه استفاده انسان  از محصولات حیوان آلوده , و از طریقتماس با مایعات و ترشحات حیوان آلوده مانند تب خونریزی دهنده کریمه کنگو که انسان هنگام تماس با خون , سرم  و ترشحات به بیماری دچار می شود .انتقال مستقیم نیز به سه روش بیماری از حیوان آلوده به انسان سرایت می کند : 1 روش تنفسی مانند مشمشه که از تکسمی به انسان منتقل می شود 2 تماس با پوست مانند بیماریهای قارچی و جرب 3- از طریق گزش حیوانات مانند هاری و مار و عقرب گزیدگی .

هاری  :

بیماری ویروسی که سیستم اعصاب مرکزی را تحت تاثیر قرار داده و از راه گزش حیوان هار به انسان منتقل می گردد در صورتی که فرد مورد گزش تحت درمان و واکسیناسیون قرار نگیرد منجر به مرگ وی خواهد شد . کنترل بیماری :  واکسیناسیون سگها بویژه در مناطقی که برخورد و درگیری بین سگهای اهلی و حیوانات حیات وحش وجود دارد .

بروسلوز یا تب مالت :

از جمله بیماریهای مهم قابل انتقال بین حیوانات و انسان بوده که غالبا به واسطه مصرف محصولات لبنی غیر پاستوریزه انتقال می یابد , بیماری در دام تنها علامت آن سقط جنین در آبستنی اول می باشد و علائم دیگری ندارد . کنترل بیماری , واکسیناسیون و خونگیری از دامها و حذف و کشتار دامهای آلوده و استفاده از محصولات پاستوریزه و جوشیده.

 یا تب خونریزی دهنده کریمه کنگو :CCHF

بیماری ویروسی خونریزی دهنده می باشد که از طریق کنه وارد بدن دام شده ولی در دام علائمی ایجاد نمی نماید و انسان از طریق تماس با مایعات و ترشحات آلوده می شود . کنترل بیماری : مبارزه با ناقل بیماری ( کنه ها ) بوسیله سم پاشی جایگاه و بدن دام و نگهداری لاشه در پیش سرد کشتارگاه بمدت 24 ساعت و جلو گیری از کشتار غیر مجاز مهمترین فعالیتهای کنترلی بیماری می باشد .

شاربن یا سیاه زخم :

بیماری باکتریایی بوده که از طریق تنفس گوارش و تماس با ترشحات آلوده به انسان منتقل می شود و دستگاههای گوارش , تنفس و پوست را درگیر کرده که در صورت عدم درمان باعث مرگ می گردد . کنترل بیماری : از طریق واکسیناسیون سالانه دامهای سبک و سنگین و سوزاندن و دفن بهداشتی لاشه های دامهای مبتلا از جمله اقدامات کنترلی این بیماری می باشد .

آنفلوانزای فوق حاد پرندگان :

بیماری از طریق پرندگان وحشی به پرندگان اهلی و سپس به انسان منتقل می شود این بیماری در انسان بصورت آنفلوانزای حاد بروز می نماید که در صورت جهش در ویروس و قابلیت انتقال انسان به انسان فاجعه انسانی رخ می دهد . کنترل بیماری : واکسیناسیون سراسری طیور بومی و صنعتی در شهرستان و پایش و مراقبت مستمر بیماری در گله های طیور و در مناطق مهاجرت پرندگان وحش , در صورت بروز تلفات بالای غیر طبیعی در مرغداریها نمونه گیری و آزمایش انجام گرفته و در صورت تشخیص آنفلوانزا معدوم سازی طیور واحدها در شعاع واحد آلوده انجام می گیرد .

 

 روابط عمومی شبکه دامپزشکی شهرستان نیشابور                   

 

 

  • گروه خبری : اخبار شهرستان صفحه اصلی,اداره شهرستان نیشابور
  • کد خبر : 253640
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید