• 1397/01/21 - 12:00
  • تعداد بازدید : 123
  • زمان مطالعه : 22 دقیقه

تاثیر بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بر وضعیت تولید، مصرف و صادرات فرآورده ­های طیور ترکیه

دکتر علی صفر ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور





فاخته نیوز- ترکیه کشوری است که بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده، در سطح جهانی رتبه نهم را در بخش‌های مختلف صنعت طیور کسب کرده است. درآمد بخش صنعت طیور آن کشور در سال ۲۰۱۴ میلادی ۴٫۵ میلیارد دلار امریکا بوده علاوه بر این میزان  مصرف و از طرف دیگر  تولیدداخلی مرغ، بویژه صادرات آن افزایش یافته است.



 در سال ۲۰۱۵ میلادی به رغم آشفتگی بازارهای منطقه ای و بین المللی و نیز شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در منطقه، ترکیه  بیش از ۴۵۰ میلیون دلار امریکا صادرات طیور و محصولات طیور صورت گرفت؛ تعداد جوجه های گوشتی در کشور ترکیه  در سال ۲۰۱۵ به ۲۱۴ میلیون قطعه در هر دوره رسیده که ۶٫۸ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است.



همچنین تعداد مرغ های تخمگذار در آن سال به ۹۹ میلیون قطعه رسید. یعنی تعداد مرغ های تخمگذار در ترکیه در آن دوره بیش از۳۰ میلیون قطعه بیشتر از تعداد مرغ های تخمگذار ایران بوده و این تعداد مرغ تخمگذار  نسبت به سال قبل ۵٫۲ درصد افزایش یافته است. این در حالیست که  خوراک دام ناکافی برای  تولید هدفمند طیور، ترکیه را در آینده با مشکلاتی مواجه خواهد کرد.



 در حال حاضر نیز این بخش بدلیل قانون ایمنی زیستی و مقررات بهداشتی با مشكلات زیادی در رابطه با  واردات مواد خام برای خوراك مواجه شده است. طبق اعلامیه تشکیلات تولید کننده و پرورش دهنده گوشت مرغ ترکیه، در سال ۲۰۱۴ حدود  ۸٫۸ درصد رشد میسر شده با این حال، صادرات مرغ طی سال‌های اخیر به دلیل مشکلات ژئوپولتیکی و شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، ۱۷ درصد کاهش داشته است.






  • تعداد طیور در کشور ترکیه براساس نوع پرنده














































































































جدول شماره ۱: تعداد طیور در کشور ترکیه براساس نوع پرنده



سال



مرغ تخمگذار



مرغ گوشتی



بوقلمون



غاز



اردک



۲۰۰۵



۶۰,۲۷۵,۶۷۴



۲۵۷,۲۲۱,۴۴۰



۳,۶۹۷,۱۰۳



۱,۰۶۶,۵۸۱



۶۵۶,۴۰۹



۲۰۰۶



۵۸,۶۹۸,۴۸۵



۲۸۶,۱۲۱,۳۶۰



۳,۲۲۶,۹۴۱



۸۳۰,۰۸۱



۵۲۵,۲۵۰



۲۰۰۷



۶۴,۲۸۶,۳۸۳



۲۰۵,۰۸۲,۱۵۹



۲,۶۷۵,۴۰۷



۱,۰۲۲,۷۱۱



۴۸۱,۸۲۹



۲۰۰۸



۶۳,۳۶۴,۸۱۸



۱۸۰,۹۱۵,۵۵۸



۳,۲۳۰,۳۱۸



۱,۰۶۲,۸۸۷



۴۷۰,۱۵۸



۲۰۰۹



۶۶,۵۰۰,۴۶۱



۱۶۳,۴۶۸,۹۴۲



۲,۷۵۵,۳۴۹



۹۴۴,۷۳۱



۴۱۲,۷۲۳



۲۰۱۰



۷۰,۹۳۳,۶۶۰



۱۶۳,۹۸۴,۷۲۵



۲,۹۴۲,۱۷۰



۷۱۵,۵۵۵



۳۹۶,۸۵۱



۲۰۱۱



۷۸,۹۵۶,۸۶۱



۱۵۸,۹۱۶,۶۰۸



۲,۵۶۳,۳۳۰



۶۷۹,۵۱۶



۳۸۲,۲۲۳



۲۰۱۲



۸۴,۶۷۷,۲۹۰



۱۶۹,۰۳۴,۲۸۳



۲,۷۶۰,۸۵۹



۶۷۶,۱۷۹



۳۵۶,۷۳۰



۲۰۱۳



۸۸,۷۲۰,۷۰۹



۱۷۷,۴۳۲,۷۴۵



۲,۹۲۵,۴۷۳



۷۵۵,۲۸۶



۳۶۷,۸۲۱



۲۰۱۴



۹۳,۷۵۱,۴۷۰



۱۹۹,۹۷۶,۱۵۰



۲,۹۹۰,۳۰۴



۹۱۱,۹۹۰



۳۹۹,۸۲۰



۲۰۱۵



۹۸,۵۹۷,۳۴۰



۲۱۳,۶۵۸,۲۹۴



۲,۸۲۷,۷۳۱



۸۵۰,۶۹۴



۳۹۸,۳۸۷




Source: Turkish Statistical Institute (TUIK), 2016






  • تعداد طیور در کشور ترکیه









نمودار بالا نشان می دهد که بعد از سال ۲۰۰۶ میلادی ( ۱۳۸۵ خورشیدی) به دلیل رخداد  بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در منطقه شمال غرب ترکیه واقع در استان بالیکسیر[۱] در ماه اکتبر سال ۲۰۰۵  میلادی تعداد طیور کاهش پیدا کردند. ولی در سال ۲۰۱۵  تعداد طیور گوشتی به ۲۱۴ میلیون قطعه رسید و نسبت به سال های قبل ۶٫۸% رشد داشتند و از طرف دیگر تعداد مرغ های تخمگذار به ۹۹ میلیون قطعه رسید که رشد ۵٫۲% را نسبت به سال های قبل  داشتند و تعداد قطعه  بوقلمون در سال ۲۰۱۵ میلادی به دو میلیون و هشتصد هزار قطعه رسید که نسبت به سال های قبل ۵٫۴% رشد را نشان می دهد.






  • تعدا واحدهای صنعت طیور در کشور ترکیه







































































































































































































































































تعدا واحدهای صنعت طیور در کشور ترکیه



سال





جوجه کشی



مرغ مادر



مرغ گوشتی



مرغ تخمگذار



جمع کل

















۲۰۰۶



واحد



۸۲



۲۳۸



۸,۸۹۹



۱,۳۰۴



۱۰,۵۲۳



سالن





۱,۴۴۵



۱۱,۰۲۰



۳,۲۸۴



۱۵,۷۴۹





۲۰۰۷



واحد



۸۱



۲۴۸



۸,۹۱۹



۱,۱۹۵



۱۰,۴۴۳



سالن





۱,۵۰۷



۱۱,۲۶۳



۳,۲۸۹



۱۶,۰۵۹





۲۰۰۸



واحد



۸۱



۲۴۷



۸,۹۴۸



۱,۰۷۵



۱۰,۳۵۱



سالن





۱,۵۴۸



۱۱,۵۴۳



۳,۰۵۹



۱۶,۱۵۰





۲۰۰۹



واحد



۹۰



۲۷۴



۸,۸۲۷



۱,۰۷۸



۱۰,۲۶۹



سالن





۱,۵۸۶



۱۱,۳۵۰



۳,۱۲۰



۱۶,۰۵۶





۲۰۱۰



واحد



۷۹



۲۷۷



۸,۹۰۸



۱,۰۷۲



۱۰,۴۱۰



سالن





۱,۶۵۷



۱۱,۶۲۳



۳,۱۶۲



۱۶,۴۴۲





۲۰۱۱



واحد



۷۹



۲۷۶



۹,۱۶۴



۱,۰۴۲



۱۰,۵۶۱



سالن





۱,۷۶۹



۱۲,۲۲۷



۳,۰۴۴



۱۷,۰۴۰





۲۰۱۲



واحد



۷۸



۳۰۲



۹,۴۰۳



۱,۰۵۰



۱۰,۹۰۰



سالن





۱,۹۴۹



۱۲,۸۵۲



۳,۲۴۳



۱۸,۰۴۴





۲۰۱۳



واحد



۸۰



۳۲۲



۹,۴۴۴



۹۹۴



۱۰,۸۴۰



سالن





۲,۰۸۶



۱۳,۵۰۵



۳,۱۰۳



۱۸,۶۹۴





۲۰۱۴



واحد



۸۰



۳۴۱



۹,۷۸۲



۱,۰۴۶



۱۱,۳۲۸



سالن





۲,۲۳۷



۱۴,۳۶۰



۳,۱۴۱



۱۹,۷۳۸





۲۰۱۵



واحد



۷۵



۳۵۴



۹,۶۷۶



۱,۱۱۳



۱۱,۲۹۶



سالن





۲,۳۹۰



۱۴,۴۱۵



۳,۲۲۹



۲۰,۰۳۴






همانطوریکه که در جدول بالا  آمده است از سال ۲۰۰۶ تا سال ۲۰۱۵تغییرات معنی داری در تعداد واحدها و سالن ها اتفاق نیفتاده است و این در حالی است که بخش طیور اعتقاد دارد که بر اساس تقاضای مصرف و صادرات است که تعداد واحدهای طیور را تعیین می کند.




  • تولید گوشت مرغ در کشور ترکیه



تولید گوشت مرغ در کشور ترکیه بیشتر در منطقه غرب و شمال غرب آن کشور صورت می پذیرد. این مناطق نزدیک به بنادر وارداتی و مصرف کنندگان اصلی گوشت طیور قرار دارند. به‌عبارتی نزدیک بنادری قرار دارند که مواد اولیه وخوراک دام از آن طریق وارد می شود.



در واقع دسترسی به مصرف کنندگان مهمترین عوامل تعیین محل مرغداری های گوشتی در کشور ترکیه بوده است. بر اساس امار و اطلاعات انجمن مزارع مرغ مادر و تولید کنندگان گوشت مرغ کشور ترکیه، تولید گوشت مرغ ، گوشت بوقلمون و سایر طیور ( طیور روستایی و گوشت مرغ های تخمگذار) در آن کشور  در سال ۲۰۱۴ برابر دو میلیون تن بوده است که رشدی برابر با ۸٫۸% نسبت به سال های قبل را نشان می‌دهد.




  • تولید گوشت طیور در کشور ترکیه (تن)


















































































تولید گوشت طیور در کشور ترکیه (تن)



سال



مرغ گوشتی



بوقلمون



گوشت طیور خانگی و مرغ تخمگذار



جمع ( تن)



۲۰۰۶



۹۴۵,۷۷۹



۴۵,۷۵۰



۴۰,۲۵۰



۱,۰۳۱,۷۷۹



۲۰۰۷



۱,۰۱۲,۰۰۰



۳۳,۰۰۰



۵۵,۰۰۰



۱,۱۰۰,۰۰۰



۲۰۰۸



۱,۱۵۰,۰۰۰



۳۵,۰۰۰



۵۷,۰۰۰



۱,۲۴۲,۰۰۰



۲۰۰۹



۱,۱۸۰,۰۰۰



۲۸,۰۰۰



۶۰,۰۰۰



۱,۲۶۸,۰۰۰



۲۰۱۰



۱,۴۲۰,۰۰۰



۳۳,۰۰۰



۶۲,۰۰۰



۱,۵۱۵,۰۰۰



۲۰۱۱



۱,۶۱۹,۰۰۰



۳۲,۰۰۰



۷۲,۰۰۰



۱,۷۲۳,۰۰۰



۲۰۱۲



۱,۷۰۷,۰۰۰



۴۳,۰۰۰



۸۰,۰۰۰



۱,۸۳۰,۰۰۰



۲۰۱۳



۱,۷۹۱,۰۰۰



۴۴,۰۰۰



۸۸,۵۰۰



۱,۹۲۳,۵۰۰



۲۰۱۴



۱,۹۴۲,۰۰۰



۵۲,۸۰۰



۹۴,۰۰۰



۲,۰۸۸,۸۰۰







  • تولید گوشت فرمز( تن)













از سوی دیگر براساس آمار موسسه پژوهشی کشور ترکیه، تولید گوشت مرغ برابر با ۱۸۹۵۰۰۰ ( یک میلیون و هشتصد و نود وپنج هزار تن ) و تولید گوشت بوقلمون برابر با ۴۸۶۶۳ ( چهل و هشت هزار و ششصد و شصت و سه هزار تن) در سال ۲۰۱۴ بوده است . در سال ۲۰۱۵ تولید گوشت مرغ به ۱۹۱۰۰۰۰ ( یک میلیون و نصد و ده هزار تن) رسید که برابر با ۹۳ درصد کل تولید گوشت طیور ترکیه است.



فراهم نبودن خوراک طیور مقرون به صرفه از نظر اقتصادی، مسئله و مشکل اصلی  برای تولید مرغ در کشور ترکیه می باشد وپیش بینی می‌شود که بحث تامین خوراک طیور همچنان مسئله ای اساسی  برای دستیابی به اهداف کشور ترکیه برای افزایش تولید و خفظ مشتریان در آینده باشد .



مشخص شده است که هر مشکلی که در تهیه مواد خوراکی در بخش طیور ایجاد شود باعث افزایش هزینه های تولید شده و رقابت با دیگر کشورهای صادر کننده را از جمله رقابت با جمهوری اسلامی ایران را بسیار سخت و تا حدی غیر ممکن و  با مشکل موجه خواهد کرد.



 در حال حاضر صنعت طیور ترکیه با مشكلات زیادی در امر  واردات مواد و خوراک طیور مواجه شده است، یکی دیگر از این موانع جدی بخش طیور قانون ایمنی زیستی و مقررات مترتب بر آن است در این زمینه پیش بینی می شود دولت ترکیه سریع قانون ایمنی زیستی را تغییر و تسهیلات لازم را معمول دارد.



از سوی دیگر، هیئت امنای کمیسیون بهداشت و درمان کشور ترکیه اخیرا چندین گونه ذرت و سویا و محصولات تراریخته را برای استفاده در خوراک طیور در ترکیه تایید و تصویب کرده و محدویت خوراک دام تراریخته را تا حدزیادی برطرف کرده است. اجرای قانون ایمنی زیستی جدید برخی از بخش های مرغداری ترکیه را تضعیف کرده و بخش طیور تلاش می کند و امیدوار است با برطرف کردن موانع ایمنی زیستی اهداف از قبل تعیین شده  تولید و صادرات را به دست آورد.



همچنین قانون جدید تغذیه  ماهانه طیور که در بخش طیور ترکیه تاثیر گذار بوده، در اول ژانویه ۲۰۱۷ به اجرا در آمد، دست اندرکاران صنعت طیور ترکیه نگران بودند  که چنانچه  استفاده از فرآورده های طیور در تغذیه طیور مجاز نباشد، آنها به دلیل قانون ایمنی زیستی  قادر به وارد کردن مقدار کافی سویا به عنوان یک جایگزین نباشند و مشکلات فراوانی را برای آنها بوجود آورد، البته دولت ترکیه نگرانی صنعت طیور را در این زمینه در ابتدای سال ۲۰۱۷ رفع کرده است.






  • جدول شماره ۴: جدول مقایسه قیمت گوشت مرغ و نهاده ها














































































۲۰۰۸



۲۰۰۹



۲۰۱۰





۲۰۱۱



۲۰۱۲



۲۰۱۳



۲۰۱۴



تولید( هزار تن)





۱,۰۷۰



۱,۲۷۷



۱,۴۴۴





۱,۶۱۳



۱,۷۲۴



۱,۷۵۸



۱,۸۹۴



قیمت گوشت مرغ ( لیر ترکیه/کیلو گرم)





۳٫۰۲



۳٫۷۷



۴٫۰۵





۴٫۰۸



۴٫۶۵



۴٫۸۵



۵٫۱۰



قیمت خورام مرغ گوشت ( لیر ترکیه/کیلو گرم)





۰٫۷۸



۰٫۸۲



۰٫۸۹





۱٫۰۲



۱٫۱۲



۱٫۱۶



۱٫۳۵





نسبت قیمت های گوشت مرغ و خوراک









مرغ گوشتی /خوراک





۳٫۸۵



۴٫۶۰



۴٫۵۲





۴٫۰۰



۴٫۰۳



۴٫۱۸



۳٫۸






همانطوریکه که مشخص است  قیمت گوشت مرغ  بالاست و این به دلیل بالا بودن قیمت خوراک طیور می باشد. در سال ۲۰۱۴ قیمت خوراک طیور در مقایسه با قیمت گوشت مرغ افزایش داشته است و این نشان دهنده آن است که صنعت طیور نسبت به سال های قبل با فشار مضاعفی روبروست و این افزلیش قیمت تاثیر بسیار منفی روی تولید و بازارهای صادرات کشور ترکیه خواهد گذاشت.



بر اساس فرآیند  الحاق کشور ترکیه به عضویت کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در سال ۲۰۱۲ مصرف گوشت جدا شده به روش مکانیکی در رستوران ها، هتل ها و شرکت های تهیه کننده مواد غذایی ممنوع شده است.همچنین فروش مستقیم گوشت جدا شده به روش مکانیکی به مصرف کننده نیز ممنوع شده است.



 بر اساس قانون کدکس ملی کشور ترکیه بشماره ۲۰۱۲/۷۴ فرآورده های گوشتی استحصال شده از قفسه سینه، گردن و قسمت پشت طیور که ۴۰% کل لاشه را در برمی گیرد تولید می شود. کشور ترکیه مقدار ۱۲۱۸۲۷( یکصد و بیست یک هزارو هشتصد و بیست و هفت تن)  تن گوشت جدا شده بروش مکانیکی( خمیر مرغ که به غلط در کشور ما مصطلح شده است) تولید می کند .



 سهم تولید این محصول برابر با ۷ درصد کل تولید طیور است و ممنوعیت ها ی اعمال شده به‌شدت صنعت طیور را تحت تاثیزات منفی خود قرار داده است البته صادرات این محصولات آزاد است و بازار هدف خمیر مرغ ترکیه، کشور عراق می باشد. بر اساس مقررات اتحادیه اروپا تولید و مصرف خمیر مرغ مجاز و برای صنایع جانبی همانند سوسیس و سایر فرآورده های انجام می پذیرد.



کود مرغی حاصل از فعالیتهای صنعت طیور مسئله مهمی برای صنعت طیور در کشور ترکیه است و این در حالی است که مدل بهبود ویا اصلاح شده برای استفاده از کود در کشورترکیه وجود ندارد. بخش طیور ترکیه معتقد است که دولت بایستی یارانه لازم را  با ارائه حمایت از سرمایه گذاران احتمالی برای بکارگیری امکانات جدیددر استفاده از کود براییک هدف دیگر مانند انرژی زیستی برای بهیود استفاده از کود بپردازد و از کود، بیو انرژی تولید شود.



 دست اندرکاران صنعت طیور معتقدند که بایستی از کود به عنوان یک منبع انرژی استفاده شود اما وزارت محیط زیست کود را به عنوان زباله در نظر می گیردو از طرف دیگر  وزارت غذا، کشاورزی و دام کشور ترکیه کود را صرفا یک حاصلحیز کننده  به حساب می آورد.



بخش طیور ترکیه معتقد است که تعداد مرغداری ها بایستی تحت کنترل دولت باشد  تا سیستم کارآمدتر عمل کند، مواد اولیه برای خوراک باید در دسترس بوده و سود بخش طیور نیز بایستی برای دستیابی به اهداف تولید آینده، پایدار باشد.



از سوی دیگر مصرف سرانه  گوشت مرغ در کشور ترکیه از کشورهای  اتحادیه اروپا پیشی گرفته است به‌نحوی که سرانه مصرف در سال ۲۰۱۳ به  ۱۹٫۳۹ کیلوگرم و در سال ۲۰۱۴ به ۲۱ کیلوگرم رسیده همچنین در ترکیه گوشت مرغ  بیشترین سهم از کل مصرف طیور گوشتی را به خود اختصاص داده است.  مصرف گوشت مرغ در کشور ترکیه برای سال ها در سطح معینی تقریبا ثابت بوده است، مصرف سالیانه آن در سال ۲۰۱۴ به میزان ۰٫۹ کیلوگرم رسیده و تلاش شده است که گوشت مرغ دارای ۴۰ درصد سهم بازار را دارا باشد. مصرف گوشت بوقلمون در ترکیه نیز برای سالیان متمادی در یک حد خاصی بوده و بر اساس امار سال ۲۰۱۴ میلادی،سرانه مصرف گوشت بوقلمون در کشور ترکیه حدود ۰٫۹ کیلوگرم بوده است بر اساس گزارشات بخش طیور آن کشور، مصرف داخلی به علت شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در سال ۲۰۱۵ کاهشی نداشته است. هرچند مصرف کنندگان مصرف گوشت مرغ با پدیده هایی چون استفاده از خوراک دان تراریخته با شبهاتی مواجه بوده اند که آنها را به اشتباه انداخته بود. بعضی ها در ترکیه این تفکر را دامن زدند که رشد سریع مرغ گوشتی ناشی از استفاده از هرمون، غذای تراریخته  و مواد افزایش دهنده رشد بوده است . اما همه این موضوعات و بحث ها تاثیری در میزان مصرف گوشت مرغ در کشور ترکیه نداشته است .مصرف مرغ در آن کشور با توجه به منطقه جغرافیایی، سطح درآمد، وضعیت تاهل، مناطق زندگی شهری، روستایی و سبک زندگی متفاوت تعیین شده در حالی که بیشترین مقدار مصرف سرانه برای منطقه اژه محاسبه شده و برای منطقه شرقی آناتولی پایین ترین در نظر گرفته شده زیرا پرورش و مصرف گاوهای پرواری در آن منطقه بیشتر محبوب است.



علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به‌دلیل مسائل ژئوپلتیک و بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، صادرات کشور ترکیه ۱۷ درصد کاهش پیدا کرد. کاهش سریع۲۱ درصدی ارزش لیر ترکیه در سال ۲۰۱۵در برابر بسیاری



از ارزهای خارجی، تأثیر زیادی بر هزینه های خوراک برایتولید کنندگان طیور داشته،این افزایش،  هزینه کالاهای وارداتی و تولید را افزایش داده است. علاوه بر این، مشکلات جدی در واردات مواد خام به علت آلودگی محصولات مهندسی ژنتیکی (GE) وجود دارد، به این ترتیب سطوح پایین یا گرد و غبار دانه های ذرت یا سویا برای استفاده در ترکیه مورد تایید نیست ولی اگر در محموله ها پیداشود منجر به رد کل محموله می شود و هزینه واردکنندگان خوراک دام  افزایش داده و عرضه پایدار خوراک دام را  برای بخش طیور مختل می کنند و در نهایت هزینه ورود مواد خوراکی را برای این بخش افزایش می دهد.



 اگرچه شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در گله های تجاری گوشتی دیده نشد، اما صادرات مرغ ترکیه در سال ۲۰۱۵ متوقف شد، به دلیل اینکه کشور عراق پس از شیوع آنفلوآنزایفوق حاد پرندگان ممنوعیت واردات مرغ را از مبدا کشور ترکیه اعمال کرد.



از نظر ارزشی بیش از ۵۰ درصد صادرات کشور ترکیه به مقصد کشور عراق انجام می شود، عربستان سعودی، اسرائیل، جمهوری آذربایجان و اربکستان نیز جزو کشورهای وارد کننده طیور و سایر محصولات آن از کشور ترکیه است. مهمترین نوع کالای صادراتی بخش طیور ترکیه  گوشت مرغ می باشد . بر اساس موسسه آمار کشور ترکیه ارزش گوشت مرغ ( تازه/ منجمد) برابر با ۶۰۷ میلیون دلار امریکا در سال ۲۰۱۳بوده است .



 در سال ۲۰۱۴ مقدار ۴۱۱ هزار تن طیور و فرآورده های طیور عمدتا به کشور عراق معادل با ۶۶۸ میلیون دلار امریکا صورت پذیرفته است. در سال ۲۰۱۵صادرات طیور و فرآورده های آن در کشور ترکیه  برابر ۳۳۹ هزار تن و درآمد ارزی آن برابر ۴۴۱ میلیون دلار امریکا  بوده است. بخش طیور ترکیه  معتقد است در صورتی که رخداد آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بروز نکند، میزان صادرات ترکیه در سال ۲۰۱۶ به حالت اول خود برخواهد گشت و چنین اتفاقی در کشور ترکیه افتاد .



صادرکنندگان مرغ قادر به استفاده از رژیم پردازش داخلی  ترکیه برای واردات خوراک طیور بدون مالیات هستند و یا آنها را از هیئت مدیرهغلات کشور ترکیه با قیمت های جهانی خریداری می کنند و این میزان بستگی به میزان صادرات صادرکنندگان دارد.



* صادرات گوشت طیور از جمله گوشت بوقلمون و گوشت فرآوری شده طیور کشور ترکیه ( تن)












  • بیماری آنفلوانزای پرندگان در کشور ترکیه



اولین مورد بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در ترکیه در یک واحد مولد (مادر گوشتی) در شمال غرب ترکیه در استان بالیکسیر در ماه اکتبر سال ۲۰۰۵ میلادی رخ داد . در کشور ترکیه  موارد آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در قسمت غربی دریای سیاه و منطقه مرمره در سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی نیز اتفاق افتاد.



گزارش نهایی پاک شدن کشور ترکیه حاصل از  این رخداد ها در سال ۲۰۰۹ میلادی  روی وب سایت سازمان جهانی بهداشت دام منتشر شده یعنی ترکیه پس از سه سال براساس مکانیزم خوداظهاری مرجع ذی‌صلاح پاک از آنفلوانزا اعلام گردید. اما در بازه زمانی  ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۱۴ میلادی در آن کشور چه اتفاق افتاده است؟  اظهار نظر بر اساس قواعد بین المللی صرفا در اختیار مرجع ذی‌صلاح کشور ترکیه بوده است و در این زمینه اظهار نظرها صرفا بایستی بر مبنای مقررات بین المللی صورت پذیرد و از تحلیل های شخصی و بدون مبنا بایستی خودداری کرد.



اینکه کشور ترکیه واکسیناسیون انجام می دهد یا انجام نم‌یدهد بحث این تحلیل ما نیست. در ماه مه  سال ۲۰۰۱۵ میلادی مجددا ترکیه رخداد آنفلوانزای فوق حاد را به سازمان جهانی بهداشت دام گزارش داد که متعاقب آن کشورهای عراق و اسراییل واردات طیور و فرآورده های طیور را از کشور ترکیه ممنوع کردند بیش از نیمی از صادرات کشور طیور و فرآورده های طیور ترکیه  صرفا به کشور عراق انجام می پذیرد و بر اساس برآورد های انجام گرفته خسارات ناشی از آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در سال ۲۰۱۵ میلادی در کشور ترکیه صرفا در بعد صادرات ۴۱۰ میلیون دلار امریکا بوده است.



بعد از اینکه رخداد های آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور ترکیه مختومه شدند در سطح وسیعی دیپلماسی ترکیه در سطح وزیر امور خارجه آغاز و پاک بودن کشور ترکیه به کلیه کشورها از جمله به جمهوری اسلامی ایران از کانال دیپلماتیک اعلام شد. پس از مذاکرات با عراق ، صادرات طیور ترکیهبه کشور عراق مجددا از سر گرفته شد، اما متعاقب رخدادهای آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در شمال عراق ( منطقه کردستان عراق) که در تاریخ در ۲۵ ژانویه ۲۰۱۶ رخ داد، شورای وزیران عراق در بغداد ممنوعیت واردات محصولات طیور و فرآورده های آن  را از مبدا منطقه ی کردستان عراق یا کالاهایی که از مسیرآن منطقه کردستان  وارد عراق می شدند به علت شیوع آنفولانزایفوق حاد پرندگان اعمال کرد.



بخش طیور ترکیه برای اینکه بازار خود را در سال ۲۰۱۶ از دست ندهند در بغداد با دولت بغداد وارد مذاکره شدند و آنها را متقاعد کردند که اجازه بدهند کالاهای طیور و فرآورده های طیور خود را از طریق مرز خلیل ابراهیم از ترکیه وارد عراق کنند. در فوریه ۲۰۱۶ میلادی مرز شمالی بنام هابور بسوی تجار عراقی باز شد و تجار عراقی توانستند بازار از دست رفته خود را مجددا بدست آورند هر چند بخش طیور ترکیه معتقد به پایداری این وضعیت در آینده نمی باشد.



  روسیه نیز از جمله کشورهای وارد کننده طیور و فرآورده های طیور از کشور ترکیه است  که واردات خود از کشور ترکیه را بدلیل رخداد انفلوانزای فوق حاد پرندگان ممنوع کرده بود اما  پس از خوداظهاری کشور ترکیه مبنی بر پاک بودن کشور از آنفلوانزای فوق حاد پرندگان واردات را آزاد کرد.



صادرات طیور و فرآورده های طیور ترکیه به کشور روسیه حدود ۲ درصد کل صادرات ترکیه را تشکیل می‌دهد و بخش طیور ترکیه متعقد است که ممنوعیت اعمال شده از سوی روسیه روی صنعت طیور آن کشور نمی تواند تاثیر گذار باشد . کل صادرات نه ماهه سال ۲۰۱۵  کشور ترکیه به فدراسیون روسیه فقط ۸٫۵ میلیون دلا امریکا بوده است.






  • صادرات گوشت مرغ ترکیه به کشور عراق ( از جمله گوشت بوقلمونو فرآورده های گوشت مرغ) (تن) 















همچنین صادرت گوشت طیور ترکیه به کشور عراق در سال ۲۰۱۴ میلادی از مرز ۲۰۰ هزار تن عبور کرد و این در حالی است که بر اساس گفته ها و تحلیل افراد، شاخص طیور گوشتی ایران در کشور ما بیش از یک میلیون تن ظرفیت مازاد برای  تولید گوشت مرغ علاوه بر دو میلیون تن مرغ گوشتی فعلی  وجود دارد. در خصوص اینکه ما چرا نتوانسته ایم سهم قابل توجه و یا حداقلی  از بازار عراق گوشت مرغ عراق  را بدست بگیریم پیشنهاد می گردد در بحثی مفصل در آینده به آن پرداخته شود .



آنچه که در حال حاضر بخش طیور ترکیه به دنبال آن است دسترسی به بازار گوشت مرغ کشورهای عضو اتحادیه اروپا می باشد که در این زمینه مرجع ذی‌صلاح بهداشت دام کشور ترکیه الزاما بایستی مطالبات بهداشتی (ایمنی مواد غذایی)  اداره کل بهداشت و محافظت از مصرف کننده و سازمان غذا و دامپزشکی اتحادیه اروپا را در کشور ترکیه پیاده نمایند . در حال حاضر تعداد هشت واحد واقع در غرب دریای سیاه مجاز به صادرات به اتحادیه اروپا می باشند .




  • صادرات فرآورده های طیور از مبدا کشور ایالات متحده امریکا که بصورت ترانزیت از مسیر ترکیه به کشور عراق صادر می شود





متعاقب رخداد های آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در دسامبر ۲۰۱۵ میلادی در ایالات متحده امریکا، ترکیه واردات و ترانزیت طیور و فرآورده های طیور امریکاریی را ممنوع کرد که این ممنوعیت شامل ۱۴ ایالات متحده امریکا می شود  و علیرغم اینکه امریکا پاک بودن خود از آنفلوانزای فوق حاد طیور را به سازمان جهانی بهداشت دام اعلام کرده بود ولی کشور ترکیه ممنوعیت واردات و ترانزیت کالاهای مرتبط با طیور  امریکایی را لغو نکرد. 



در سال ۲۰۱۴ میلادی میزان ۶۱۴۳۲  تن از فرآورده های طیور امریکا از مسیر کشور ترکیه وارد عراق شد ولی این میزان در سال ۲۰۱۵ به ۳۸۳۹۸ تن کاهش پیدا کرد.  شرکت های ترکیه ای که در زمینه ترانزیت فعالیت می کنند بدلیل ممنوعیت ذخیره گوشت مرغ ترانزیتی در انبارهای گمرک با مشکلات عدیده ای مواجه بودند و فعالیت آنها به‌شدت با اعمال این دستور کاهش پیدا کرده است قبلا شرکت های ترانزیتی روزانه تعداد  ۱۰۰ تا ۱۲۵ کانتینر گوشت مرغ را به کشور عراق ترانزیت می کردند که به دلیل این تصمیم ترانزیت گوشت مرغ ۵۰ درصد کاهش پیدا کرد.



انجمن انبارداران به جد با مذاکره با مسئولین گمرک ترکیه به دنبال برطرف کردن این محدودیت اعمال شده توسط دولت ترکیه بودند. برای عبور از این محدودیت، تجار محموله های گوشت مرغ را از طریق منطقه آزاد تجاری  مرسین مستقیم به کشور عراق می فرستند. در این منطقه محموله های گوشت در انبارها (سردخانه)  نگهداری می شوند. تهدید و مشکل دیگری که برای کالاهای ترانزیتی وجود دارد عدم اطمینان به باز بودن این مرز و همچنین تعرفه ۱۵۰ درصدی در این منطقه استو تجار اعتقاد دارند که تجارت با کشور عراق به دلیل شرایط خاص عراق از پایداری مناسبی برخوردار نیستند.



در این بین باید تاکید کرد که ترکیه کشوری خودکفا از نظر گوشت مرغ است و از هیچ کشوری گوشت مرغ وارد نمی کند ترکیه جوجه یک روزه اجداد و بصورت محدود جوجه، تخم نطفه دار مادر وارد می کند .علاوه بر این به منظور افزایش صادرات یارانه های صادراتی به تولید کنندگان پرداخت می شود که این یارانه ها این  صورت است که مبلغ ۱۴۳٫۵ لیر ترکیه برای صادرات هر تن گوشت مرغ ،مبلغ ۲۲۵ لیر ترکیه برای صادرات هر تن  فرآورده های طیور از جمله تن مرغ ،مبلغ ۱۹٫۵ لیر ترکیه برای صادرات تعداد ۱۰۰۰ عدد تخم مرغ و برای صادرات تخم طیور نطفه و طیور مولد میزان یارانه برابر با ۵۰ درصد ارزش کالای صادراتی در نظر گرفته شده است.





همچنین وام های با بهره پایین برای سرمایه گذاران درنظر گرفته شده که این وام ها به کسانی که در زمینه صنعت  طیور سرمایه گذاری می کنند پرداخت می شود،وام سرمایه گذاری و اعتبار سرمایه گذاری به ترتیب ۷٫۵ میلیون لیر ترکیه است و ۱۰۰ درصد وام با درصد بهره پایین به سرمایه گذاران که کارخانه پرورش طیور را اداره می کنند تعلق می‌گیرد. همچنین ۵۰ درصد کاهش سود اعتباری سرمایه گذاری و ۲۵ درصد کاهش بهره از وام سرمایه گذاری به مبلغ ۱ میلیون لیر ترکیه به سرمایه گذارانی که کارخانه مرغداری تجاری را اداره می کنند اختصاص داده می‌شود.





از سوی دیگر ۵۰ درصد کاهش بهره اعتباری سرمایه گذاری و ۷۵ درصد کاهش  بهره از وام سرمایه گذاری به مبلغ ۱ میلیون لیر ترکیه ؛ به سرمایه گذارانانی که امکانات بازرگانی بوقلمون را اداره می کنند تعلق می‌گیرد،همچنین کمک های مالی در محدوده برنامه توسعه روستایی، یارانه های اتحادیه اروپا به تولید کنندگان که مایل به استفاده از گوشت مرغ، تخم مرغ و پرورش خوک نیز هستند، داده می شود.


  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 40598
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه