هیچ کشوری نمی تواند بدون دامپزشکی توانمند توسعه پیدا کند/۴۳ درصد کارکنان استان دچار صدمه دیدگی هستند
فاخته نیوز- در ادامه مصاحبه با مدیران کل محترم دامپزشکی استان ها این بار به سراغ دکتر سید محمدمهدی احمدی، مدیر کل استان خراسان شمالی رفتیم و گفت و گویی صمیمی با وی داشتیم که ماحصل آن را با شما می خوانیم؛
آقای دکتر، از خودتان بگویید!
دکتر سید محمدمهدی احمدی هستم متولد ۱۳۴۱ شهرستان اسفراین، دانش آموخته دکترای عمومی دامپزشکی از دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و خروجی سال ۷۲ این دانشکده. قبل از دانشگاه خدمت سربازی را انجام دادم و حدود ۲۶ سال است که سابقه خدمت دارم. از پست دامپزشکی کار خود را آغاز کردم.
- شما از معدود مدیرانی هستید که هم در بخش خصوصی خدمت کردید و هم در بخش دولتی بوده اید؛ دراین خصوص بگویید.
کار در بخش خصوصی از زوایایی بسیار مفید می تواند باشد ولی لازم است همکاران و دامپزشکان شاغل در این بخش، سعه صدر داشته باشند. ما با رقم های بسیار ناچیزی کار کردیم ولی الان وضعیت تعرفه ها به نسبت سال های ذکر شده کمی بهتر شده است به عنوان نمونه؛ خدمات مایه کوبی در آن موقع اصلا قابل قبول نبود ولی الان تا حدودی بهتر شده است.
- ارتباط شما با بخش خصوصی دامپزشکی استان چطور است؟
با این بخش ارتباط خوبی دارم. بخش خصوصی استان تمامی موارد ابلاغی را رعایت می کند و ما از این باب رضایت داریم؛ از نظر تعداد نیروی انسانی در این بخش مشکل داریم و امیدواریم تعداد واکسیناتورها بیشتر شود و این کمبود نیرو به این خاطر است که در برخی شهرستان ها افراد تمایل به کار ندارند.
- از ماده ۱۹ در استان برای ما بگویید.
ماده ۱۹ در خراسان شمالی اجرایی شده و تمام صنایع استان به محض اتمام قرارداد خود قرارداد جدید را بر مبنای ماده ۱۹ منعقد کرده اند و ما در استان از این باب هیچ مشکلی نداریم.
- از سختی کار دامپزشکی در خراسان شمالی بگویید.
از مجموع ۱۵۰ نفر پرسنل شاغل و ۵۰ نفر بازنشسته، ۴۳ نفر( حدود۲۵ درصد) دچار صدمه دیدگی یا بیماری های مختلف ناشی از بیماری های مشترک هستند. لازم است دولتمردان محترم به فکر ما باشند. ضروری است دامپزشکی جزء مشاغل سخت و زیان آور باشد. گستردگی کارو فعالیت در محیط های غیرمتعارف، سختی کار را به وجود می آورد. نوع خدمت رسانی ما جالب است و برعکس دیگر ادارات است. دامپزشکی به خلاف دیگر دستگاهها که مراجعین پیش آنها می آیند می باشد چراکه ما به روستا و فارم ها رفته و خدمت رسانی می کنیم.
حذف پست راننده ونیروهای خدماتی ومراقب دام از دامپزشکی مشکل ساز شده است و اغلب کارشناسان ما علاوه بر کار فنی رانندگی هم می کنند و معمولا دو یا سه کار را عهده دار هستند و علاوه بر خطرات شغلی، مخاطرات رانندگی نیز کارشناسان ما را تهدید می کند. همچنین خطر آسیب دیدگی از ناحیه ضربات فیزیکی حیوانات و دام های سنگین در دامداری ها، واکسیناسیون دام های شرور نظیر سگ نیز برای همکاران ما خطر آفرین است چرا که مراقب دام وجود ندارد واغلب این وظیفه هم بعهده همکار است و بر این موارد اضافه کنید حضور ما در محیط های مخاطره آمیز، گاش ها و اصطبل ها که آلوده ترین محیط ها هستند و کار با انواع اجرام، واکسن های زنده و خطرناک ویا در آزمایشگاه ها وهمچنین تزریق واکسن ها به بدن همکاران حین عملیات و به دلیل ضربات دام ناشی از عدم مقید سازی مناسب وابتلا به بیماریهای مهلک مثل تب کریمه وکنگو .بروسلوز.هاری و……که بیماری شغلی دامپزشکان در منابع علمی دنیا معرفی میشوند.با این همه سختی شرایط کاری از اعتبارات سلامت هم بی نصیب هستیم ولی با همه این کمبودها با عشق و علاقه کار می کنیم.
- خاطره ای از کار دامپزشکی بگویید؛
یادم هست چند سال قبل مسئول شهرستان بودم و روزی فرماندار شهرستان در جلسه ای گفت: روزی که من ابتدای صبح رفتم مرتع عشایری و اکیپ واکسیناسون شما هم آنجا بود آیا از حضور من خبر داشتید که زودتر آنجا مستقر شده بودید؟ به ایشان گفتم خیر، مگر شما سفرتان را اطلاع رسانی کرده بودید وگفتند نه؛ سفر سرزده بوده ومن عرض کردم؛ شرایط کاری ما اینچنین اقتضا می کند که اول وقت در روستا باشیم؛ اگر حضور نداشته باشیم قطعا خلاءحضور ما توسط دامداران منطقه احساس و به مقامات منتقل خواهد شد و واقعا حضور اول صبح به دلیل شرایط خاص دام و ساعت حضور گله در محل اسکان برای عالی ترین مقام دولت در شهرستان جای تعجب داشت.
به ایشان عرض کردم باید:
سرکوه واکسیناسیون کنیم؛ ما در سرما بدون وجود وسیله گرمایشی و در گرما بدون وسیله سرمایشی و در محیط باز و بدون حفاظ اکثر خدمات خود را ارائه میدهیم؛
همچنین:
به جمع عشایر مراوه تپه رفته و برای کمک به استان مجاور، اکیپ دامپزشکی آنجا به صورت شبانه روزی مستقر می شود.
۷- از حضور در روستا بگویید
خدمت شما عرض میکنم علاوه براینها که عنوان شد در استان آمار تهیه کردیم. فقط اکیپ های واکسیناسیون ما در طول سال میانگین۷/۵ بار به روستا مراجعه می کنند(به غیر از مراجعات نظارتی و مونیتورینگ و یا مراقبتهای فعال). بعید می دانم هیچ اداره ای این همه مراجعه به روستاها داشته باشد. حضور ما حضوری فنی است و ما سازمانی هستیم دارای تحصیلات و ضریب هوشی بالا. بیش از ۸۵ درصد همکاران ما تحصیلات آکادمیک دامپزشکی دارند و این قشر، هم فکر دارند و هم خلاق هستند.
۸-از رسانه ها چه انتظاری دارید؟
رسانه ها بازوی توانمند دامپزشکی هستند و همکاری دوطرفه با آنها داریم. درب اتاق من هیچ گاه به روی خبرنگاران عزیز بسته نیست و هیچ تماسی از آنها بی پاسخ نمی ماند. در جایی که توان انجام خدمت را نداشته باشیم صادقانه اعلام می کنیم و هر جا رسانه ها نقص ما را اعلام کنند بررسی می کنیم و در صورت قصور می پذیریم چراکه آنها آینه جامعه هستند.
۹-اگر نکته ای باقی مانده اعلام بفرمایید.
هر جا به مسئولین اجرایی مراجعه می کنیم مسئولین محترمی که از دامپزشکی شناخت دارند انتظارات ما را با آغوش بازبرآورده می کنند وعزیزانی که مساعدت نمی کنند دوستانی هستند که دامپزشکی را نمی شناسند. آنها از دامپزشکی، فقط واکسیناسیون دام را می شناسند و کار ما در مواجهه با این بزرگواران بسیار سخت است و لازم است نقش ما برای مسئولین سیاسی و اجرایی بیش از پیش تبیین شود و بدانند که ما در حوزه سلامت انسانی ومبارزه با بیماریها بویژه بیماریهای مشترک بین انسان ودام که ۵۰درصد بیماریها را تشکیل می دهند(از هر دو بیماری موجود دردنیا یک مورد آن بیماری مشترک بین انسان وحیوان است)نقشی کلیدی داریم و همچنین در امنیت غذایی فعال هستیم و با کنترل فرآورده خام دامی از مزرعه تا سفره (۷۰درصد سبد غذایی خانوار فرآورده خام دامی است) به ارتقای سلامت جامعه کمک می کنیم. صیانت از سرمایه دامی با سرمایه حدود۱۲۰هزار میلیارد تومانی و تجدید پذیر که توان رقابت با نفت را دارا است نقش قدرتمند دامپزشکی در اقتصاد را بیان می کند. بدیهی است دامپزشکی درهمه ابعاد جامعه نقش داشته و دارد و باید قبول کنیم که دامپزشکی ازاصلی ترین ارکان توسعه پایدار است و هیچ کشوری نمی تواند بدون دامپزشکی توانمندتوسعه پیدا کند.
نظر دهید