هشدار دامپزشکی سبزوار به دامداران:
تیلریوز در گاو و گوساله، بیماری شایع فصل گرما
روابط عمومی شبکه دامپزشکی سبزوار، در خصوص پیشگیری از بیماری تیلریوز در گاو و گوساله، به دامداران هشدار داد: نسبت به سم پاشی مستمر دامداری جهت حذف کنه های عامل انتقال بیماری، اقدام نمایید.
دکتر برات الله زیدآبادی، رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، گفت: عامل بیماری تیلریوز یا زردی گاو، یک تک یاخته خونی است که صنعت دامداری را به ویژه در کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و عمدتا توسط کنه های هیالوما منتقل می شوند.
وی، در خصوص نحوه انتقال بیماری توسط کنه های ناقل، توضیح داد: گاوها هنگام انتقال به مناطقی که کنه های آلوده وجود دارد، در معرض خطر عفونت قرار دارند به این صورت که عامل بیماری توسط بزاق کنه، به حیوانات حساس منتقل می شود. با گرم شدن هوا و فعالیت بیشتر کنهها در فصول گرم سال، احتمال ابتلای دامها به این بیماری افزایش مییابد.
برات الله زیدآبادی، ضمن بیان شدت بیماری در گوساله ها، افزود: با توجه به امکان انتقال بیماری از طریق جفت به گوساله، بیماری در گوساله تازه متولد شده نیز رخ میدهد و با علائمی مانند: تب، تورم غدد لنفاوی، کاهش اشتها و تولید شیر، کم خونی، زردی، کم رنگ شدن مخاطات، اسهال خونی و ترشحات چشم و بینی همراه است.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، اظهار داشت: به دلیل تب، و پرخونی و زردی لاشه دام مبتلا به تیلریوز، گوشت این دامها برای مصارف انسانی قابل استفاده نیست و این لاشهها در کشتارگاه ضبط و معدوم شده و منجر به ضرر اقتصادی برای دامدار میشود.
وی، با اشاره به گرمای هوا و فعالیت بیشتر کنهها در فصول گرم سال، تاکید کرد: برای پیشگیری از بیماری، علاوه بر واکسیناسیون که مهمترین راه است، جمعآوری کود، فضولات و پوشاندن آنها و حمل مستمر به خارج از جایگاه، جمع آوری و خارج ساختن کاه و خوراک باقیمانده دام اهمیت دارد، همچنین سمپاشی مرتب جایگاه دام با سموم ضد کنه مجاز در فصول و زمانهای مناسب و نیز سم پاشی بدن دام به روش حمام و اسپری اهمیت زیادی در پیشگیری از بیماری دارد.