• 1402/12/16 - 13:54
  • تعداد بازدید : 526
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

جوابیه اداره کل دامپزشکی استان در پاسخ به گزارش تلف شدن ببر باغ وحش مشهد

اداره کل دامپزشکی استان پس از درج گزارشی از سوی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با یکی از مسئولین محیط زیست استان، جوابیه ای در این خصوص صادر کرد.

در جوابیه این اداره کل آمده است:

پیرو درج گزارشی با عنوان «یک قلاده ببر در باغ وحش مشهد تلف شد» در مورخه 15 اسفندماه جاری (اینجا)، و درج مطالبی نادرست در این گزارش، موارد به شرح زیر اعلام می گردد؛ شایسته است برابر قانون مطبوعات نسبت به انتشار آن اقدام فرمائید.

  1. در حیطه باغ وحش ها یک متصدی و یک متولی وجود دارد و طبیعتا، متصدی، مالکان باغ وحش ها هستند و همانگونه که در قوانین و وظایف محیط زیست ذکر شده، سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی تعیین شده است و برای این منظور نیز دفتر اختصاصی نظارت بر امور حیات وحش در این سازمان ایجاد شده است.و اما در این بین، مسئولیت کنترل امور بهداشتی باغ وحش ها با دامپزشکی می باشدکه این مهم با استقرار مسئول فنی بهداشتی به استناد ماده 12 آئین نامه اجرایی نظارت بهداشتی دامپزشکی و ماده 34 قانون برنامه ششم توسعه، انجام می شود.
  1. مسئول فنی بهداشتی مستقر در باغ وحش ، نظارت بر عملیات بهداشتی شامل؛ ضدعفونی ، سمپاشی، نظارت بر انجام برنامه های واکسیناسیون و امور قرنطینه ای را انجام می دهد و در مواقع لزوم نسبت به ثبت گزارشات و اطلاع رسانی های لازم به دامپزشکی و محیط زیست اقدام می نماید که در این مورد بلافاصله بعد از وقوع حادثه مسئول فنی بهداشتی مراتب را به دامپزشکی و محیط زیست اعلام کرده و تیمی از دامپزشکی در همان روز به محل باغ وحش مراجعه و نسبت به انجام بررسی های لازم جهت تعیین علت تلف شدن حیوان  اقدام نموده اند اما علی رغم اطلاع رسانی به محیط زیست هیچ نماینده ای از سوی محیط زیست به باغ وحش مراجعه نکرده است.(سند اطلاع رسانی مسئول فنی بهداشتی دامپزشکی موجود است )
  2. و اما علیرغم این اطلاع رسانی به موقع، اعلام رسانه ای این واقعه پس از 30 روز از سوی اداره کل محیط زیست استان به عنوان متولی اطلاع رسانی رخدادهای حیات وحش با ادبیاتی غیرمعمول که ناشی از عدم اطلاع کافی گزارش دهندگان از وظایف خود و وظایف دیگر دستگاه ها در حوزه باغ وحش می باشد.
  3. و اما در خصوص  وظایف دامپزشکی همانگونه که در قوانین این سازمان آمده است؛ کنترل و نظارت بهداشتی دام، طیور و آبزیان از جمله باغ وحش ها در حیطه وظایف این سازمان قرار دارد. نگاهی به تاریخچه باغ وحش و نیز بیماری های شایع در منطقه و کشور نشان می دهد که دامپزشکی در حوزه کنترل و نظارت بهداشتی بر بیماری ها به وظایف خود عمل نموده، چنانکه در همه گیری های مختلف از جمله همه گیری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و سایر همه گیری بیماری های دام و طیور در استان ، خوشبختانه جمعیت دام و طیور و آبزیان باغ وحش با تشدید اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای توسط دامپزشکی مصون مانده و بدون ابتلای به مواردی از بیماریهای فوق ، این بحران ها گذرانده شده است.
  4. در خصوص حادثه تلف شدن ببر مذکور، در این رخداد باید بین حادثه و بیماری تفکیک قائل شد که در مورد این ببر، این موضوع کاملاً مصداق دارد، چرا که هیچ سابقه بیماری یا علائم دال بر بیماری در این گونه مشاهده نشده و حتی در تعداد زیادی از ببرهای  موجود در باغ وحش هیچگونه علایم بیماری مشاهده نشده است.

 بعد از بررسی های انجام شده، خفگی ناشی از انسداد مجاری تنفسی توسط جسم خارجی محرز شده است که در این خصوص لازم به ذکر است، گربه سانان با توجه به عادت لیسیدن خود و افزایش احتمال ورود مو به دستگاه گوارش در دوره های زمانی، به صورت طبیعی نسبت به برگرداندن غذا جهت خارج کردن این مواد خارجی اقدام می نمایند که به احتمال زیاد در این عارضه طبیعی، ممکن است این انسداد رخ داده باشد. رفلاکس در گربه‌سانان یک امر دفاعی بوده و طبیعی است. طبق مشاهدات کالبدگشایی، غذایی که حیوان خورده بود بقایای آن در معده بود و هنگام برگرداندن غذا قطعه ای از آن وارد مجاری تنفسی حیوان شده و منجر به خفگی و نهایتا تلف شدن حیوان شده است.

در پایان امیدواریم فارغ از هرگونه اظهار نظرهای شتاب زده و غیر فنی در یک فضای کاملا علمی، قانونی و تعاملی با پیگیری نشست های مشترک و دوره ای از طریق محیط زیست استان به عنوان متولی حیات وحش، اقداماتی اثربخش در راستای صیانت از این گونه های ارزشمند در استان برداشته شود.

 

روابط عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 316017
pr_rkh روابط عمومی استان

pr_rkh روابط عمومی استان

لینک کوتاه