همزمان با اولین روز از هفته دامپزشکی در خراسان رضوی:
نشست خبری در مشهد برگزار شد
همزمان با اولین روز از هفته دامپزشکی در خراسان رضوی نشست خبری در محل اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان، در این نشست، دکتر جواد اعلمی، مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی، دکتر غلامرضا قنبری، رئیس شورای نظام دامپزشکی، دکتر حمیدرضا فرزین، رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی شعبه شمالشرق و دکتر محسن ملکی، رئیس دانشکده دامپزشکی مشهد حضور داشتند و به سئوالات خبرنگاران پاسخ داده شد.
مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی در این نشست گفت: طی نیمه نخست امسال هزار و ۲۶۰ تن گوشت غیربهداشتی دام و طیور از مراکز عرضه و کشتارگاههای استان کشف و جمع آوری شد.
دکتر جواد اعلمی روز شنبه به مناسبت روز ملی دامپزشکی در جمع خبرنگاران افزود: ۷۶۰ تن از فراورده های ضبط شده حاصل بازدید از مراکز تولید و عرضه فراورده های خام دام و طیور و بقیه مربوط به نظارت از کشتارگاهها است.
وی ادامه داد: طی نیمه نخست امسال ۸۰ هزار بازدید از مراکز عرضه و تولید فراورده های خام دام و طیور در این استان انجام شده که ۱۰ درصد آن منجر به کشف فراوردههای غیربهداشتی شده است.
مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی گفت: در حال حاضر حجم قابل توجهی از اشتغال و تولیدات دام و طیور و صنایع تبدیلی این حوزه در کشور متعلق به خراسان رضوی است و این استان در تولید گوشت سفید، قرمز و تخم مرغ رتبههای اول تا سوم کشور را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: خراسان رضوی با داشتن سازمان نظام دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی یکی از استانهای مطرح در فعالیتهای دامپزشکی به شمار می رود.
اعلمی با بیان اینکه بیماریهای دام و طیور در خراسان رضوی تحت کنترل است ادامه داد: هم اکنون این استان از نظر بیماریهای تب برفکی، طاعون نشخوار کنندگان کوچک و آنفلوآنزای حاد پرندگان در مخاطره است اما با مراقبتهای انجام شده این بیماریها تحت کنترل میباشند.
وی گفت: همچنین در بخش بیماریهای مشترک بین دام و انسان مانند بروسلوز یا تب مالت و همچنین هاری، اقدامات خوبی بویژه در حوزه واکسیناسیون انجام شده که منجر به کاهش موارد انسانی تب مالت و فقدان ابتلا به هاری طی سالهای اخیر شده است.
مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی از وجود موارد جدید بیماری "آنگارا" با نام HHS خبر داد و افزود: پنج تا ۶ مزرعه پرورش مرغ آلوده به این بیماری طی چند ماه گذشته در این استان شناسایی شده که تحت کنترل قرار گرفته است.
وی در باره خوراندن تریاک و الکل به مرغها در مرغداریها ادامه داد: این موارد که هر چند وقت یکبار در فضای مجازی و برخی رسانه ها مطرح میشود، کذب است و هیچ پایه علمی ندارد.
دکتر حمیدرضا فرزین رییس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی نیز اظهار داشت: گامبورو از بیماریهای طیور است که سیستم ایمنی پرندگان را، مشابه آنچه که بیماری ایدز با انسان می کند، درگیر میسازد، تولید واکسن این بیماری از سال ۱۳۹۱ در موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی مشهد که شمال شرق کشور را زیر پوشش دارد، آغاز شده است.
وی نیاز کل کشور به واکسن گامبورو را ۲ میلیارد دز در سال عنوان کرد که سالیانه ۲۵۰ میلیون دز آن در موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی تولید شده و بقیه آن از کشورهای دیگر وارد میشود.
دکتر فرزین بیان کرد: اکنون موسسه رازی شعبه شمال شرق کشور بخش قابل توجهی از واکسنهای حوزه بیماریهای دام و طیور مانند بیماریهای "شاربن، آنتروتوکسی و قانقاریا" را تولید میکند که اکنون ۸۰ درصد واکسن مورد نیاز بیماری قانقاریای کشور در مشهد تولید میشود.
وی خاطرنشان کرد: موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی از قدیمیترین و توانمندترین موسسات تولید واکسن و سرم است که از سال ۱۳۰۳ در کشور فعالیت خود را آغاز کرده است و شعبه شمال شرق این موسسه از سال ۱۳۲۸ فعال شده است و اکنون بخش زیادی از واکسن کشور در بخش پزشکی و دامپزشکی در این شعبه تولید میشود.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر فقط در چند استان کشور همه مجموعههای مرتبط با دامپزشکی شامل اداره کل دامپزشکی، نظام صنفی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی و موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی با هم فعالیت دارند که این موضوع نقش مهمی در فعالیتهای دامپزشکی در راستای ارتقای سلامت جامعه و امنیت غذایی دارد.
بیماری گامبورو از شایعترین امراض در بین طیور است که جوجههای جوان به آن گرفتار میشوند. ویروس این بیماری سلولهای لنفوسیت و ارگانهای لنفوئیدی را مورد حمله قرار داده د و سیستم ایمنی طیور را به شدت تضعیف میکند.
در ادامه این نشست خبری، غلامرضا قنبری، رئیس شورای نظام دامپزشکی خراسان رضوی، اظهار کرد: بخش خصوصی و صنفی قسمت بزرگی از نظام دامپزشکی استان را به خود اختصاص داده و علاوه بر این حدود ۳۵۰۰ نفر در بخشهای خصوصی، دولتی و دانشگاهی استان در این زمینه در حال فعالیت هستند. میانگین خروجیهای سالانه دانشگاهی رشته دامپزشکی در خراسان رضوی حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ فارغالتحصیل است.
رئیس شورای نظام دامپزشکی خراسان رضوی درباره ارتباط مالی مسئولان فنی و بهداشتی با کارفرما گفت: در خصوص عملکرد مسئولان فنی و بهداشتی در واحدهای تولیدی و خدماتی پیگیریهای متعددی انجام شده است. یکی از مواردی که خراسان رضوی پیشگام اجرای آن شد، اجرای ماده ۱۹ قانون نظام دامپزشکی کشور بود که طبق آن روابط مالی میان مسئول فنی و بهداشتی با کارفرما باید کاملا قطع شود تا مسئولین مرتبط وظایف خود را به نحو احسن انجام دهند زیرا وابسته بودن مالی مسئول فنی و بهداشتی به کارفرما مسئول مرتبط را تحت فشار گذاشته و تاثیر منفی بر عملکرد آن خواهد گذاشت. خراسان رضوی اولین استانی است که برای جلوگیری از این مساله اقدام به اجرای ماده ۱۹ قانون نظام دامپزشکی کرده است.
قنبری به بیان مشکلات افراد فارغ التحصیل رشته دامپزشکی پرداخت و گفت: فارغالتحصیلان دامپزشکی ۲ مشکل عمده دارند. اولین مشکل عدم تناسب فضای کسب و کار دامپزشکی برای بانوان است. فعالیت بانوان در مراکز دامپزشکی و سایر مکانهای مرتبط با آن دشوار است که این موضوع از طریق سازمان سنجش و مجلس قابل پیگیری است. دومین مشکل نیز نبود توانمندی و مهارت کافی در فارغالتحصیلان است.
در ادامه محسن ملکی، رئیس دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا و مجازی شدن تحصیل، ۲ سال اخیر برای آموزش دامپزشکی سال بسیار دشواری بود. برای رشتههای مهارتمحور همچون دامپزشکی، آموزش مجازی با مشکلات متعددی همراه بوده است. دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد با توجه به این که از سال ۱۳۷۰ تاسیس شده، نسبت به سایر دانشکدههای دامپزشکی کشور جوانتر است؛ با این حال این دانشکده بدنه علمی بسیاری قوی دارد و جزو دانشکدههای تراز اول کشور محسوب میشود. در کنار ۱۱ رشتهای که در دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد تدریس میشود، رشته جدیدی به نام بیولوژیک تولید مثل نیز به گرایشهای ارائه شده در مقطع دکتری در این دانشکده اضافه شده است. مجوز ارائه این رشته در سال جاری کسب شده و قرار است از سال آینده در این رشته دانشجو پذیرش شود.
رئیس دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: با توجه به ظرفیتهایی که رشته دامپزشکی در سطح استان دارد، وضعیت اشتغالزایی آن نیز مطلوب است اما به دلیل این که دامپزشکی رشته پرهزینهای است، تربیت نیرو باید بر اساس نیاز جامعه صورت بگیرد.
منبع: خبرگزاری های ایرنا و ایسنا
نظر دهید