رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی خراسان رضوی:
بیش از ۵۰ درصد بیماریهای عفونی ریشه در بیماریهای مشترک انسان و دام دارد
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی خراسان رضوی گفت: بیش از ۵۰ درصد بیماریهای عفونی در انسان ریشه در بیماریهای مشترک انسان و دام دارد. حدود ۸۳۲ بیماری بین انسان و دام مشترک است. از این بیماری میتوان به تب کریمه کنگو و بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان اشاره کرد.
دکتر محمود قربان زاده در نشست هماندیشی با رسانهها در خصوص طرح بهداشتی دامپزشکی مبنی بر اجرای سنت حسنه ذبح دام در کشتارگاههای مجاز با توجه نزدیکی به عید قربان که در مجتمع صنعتی گوشت مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در سال گذشته با توجه به شیوع بیماری کرونا حدود یک هفته مانده به عید قربان بستر طرح نذر تلفنی فراهم و برای اولین بار این روش در کشور انجام شد. در سال جاری تمهیدات و بستر این کار کمی زودتر فراهم شده است.
وی افزود: مجتمع صنعتی گوشت مشهد جزو کشتارگاههای برتر در کشور است. محصولات این کشتارگاه به اقصی نقاط کشور ارسال میشود. دو سال است که بهسازیهای اساسی در این کشتارگاه انجام شده است. امیدواریم در سال جاری احاد مردم و همچنین برادارن اهل سنت نیز باتوجه به آلودگیها و بیماریهای مربوط به دام در عید قربان برای اجرای سنت حسنه ذبح دام از امکانات این مجتمع استفاده کنند.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی خراسان رضوی بیان کرد: سالهاست که بیان میشود بیش از ۵۰ درصد بیماریها عفونی در انسان ریشه در بیماریهای مشترک انسان و دام دارد. حدود ۸۳۲ بیماری بین انسان و دام مشترک است. از این بیماری میتوان به تب کریمه کنگو و بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان اشاره کرد. ابتلا به بیماری کریمه کنگو در انسان شرایط بدتری را از بیماری کرونا ایجاد میکند. کرونا به ما کمک کرد تا اهمیت مسائل عفونی در دامپزشکی مشخص شود.
حجت الاسلام محمد حسن شورورزی، مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی در ادامه این نشست اظهار کرد: هر ساله شاهد اجرای سنت حسنه دبح دام در عید قربان هستیم. قربانی جز شعائر الهی است و باید ارزشهای قربانی رعایت شود. متاسفانه فرهنگ نادرستی که کماکان ادامه دارد بحث خونمالی کردن است. مردم در خون قربانی اثر میدانند. این فرهنگ مربوط به زمان جاهلیت است.
وی افزود: آیت الله مکارم شیرازی در تفسیر نمونه میفرمایند متاسفانه این فرهنگ هنوز ادامه دارد. باید بدانیم در واقع هدف از ذبح دام در عید قربان انفاق است و این نیت پاک و حسنه است که به خدا میرسد. باید با فرهنگ خرافی خونمالی در جامعه مقابله شود.
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی بیان کرد: از اصحاب رسانه تقاضا داریم این بحث خرافه مربوط به خونمالی را به جامعه گوشزد کنند. خوشبختانه در سال گذشته اقدامات خوبی در خصوص قربانی کردن انجام شد.
حجت الاسلام یوسف مهربان، معاون فرهنگی دفتر نمایندگی اهل سنت خراسان نیز در ادامه این نشست اظهار کرد: در رابطه با مساله قربانی وقتی به روایات مراجعه میکنیم فلسفه و علتهای مختلفی از طرف اهل بیت (ع) از جمله تقرب به سوی پروردگار، بحث تقوا که موجب خودسازی میشود یا رسیدگی به فقرا و ... برای قربانی کردن نقل شده است.
وی افزود:گاهی انسان کار حسنهای را با کار سیئه یکی میکند. کار حسنهای مانند قربانی کردن را نباید با آلوده کردن فضا و عدم رعایت موارد بهداشتی و ... یکی کرد. انجام این کارها قطعا کار حسنه را تحتالشعاع قرار میدهد. تجربه نشان میدهد کار فرهنگی کار خلق الساعهای نیست. کار فرهنگی نیاز به زمان داشته و برای فرهنگسازی نیازمند عزم جدی هستیم.
مهربان ادامه داد: در خصوص اجرای سنت حسنه ذبح دام در عید قربان در مناطقی که اهل سنت در حاشیه شهر مشهد سکونت دارند آمادگی لازم برای اجرای برنامهها و هماهنگیهای لازم برای فرهنگسازی موثر در این خصوص وجود دارد.
نظر دهید