تاکید شبکه دامپزشکی سبزوار بر ضرورت رعایت بهداشت شیر خام
به گزارش روابط عمومی شبکه دامپزشکی سبزوار، رعایت بهداشت شیر خام، بعنوان پر مصرف ترین فراورده خام دامی، به جهت جلوگیری از انتقال بیماری ها به انسان و تامین سلامت غذایی، حائز اهمیت است.
دکتر برات الله زیدابادی، رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، گفت: شیر یکی از تولیدات مهم دامی است که بیشترین میزان مصرف را به خود اختصاص داده و به دلیل دارا بودن مواد مغذی، ﻣﺤﯿﻂ ﺑﺴﯿﺎﺭ ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ ﺑﺮﺍﯼ ﺭﺷﺪ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﺑﺎﮐﺘﺮﯼ ﻫﺎست ﻭ ﻣﺴﺘﻌﺪ ﻓﺴﺎﺩ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. بنابراین آلودگی آن، سلامت جمعیت زیادی از جامعهی انسانی را به خطر می اندازد.
وی، در خصوص بهداشت شیرخام، بیان داشت: بهداشت و سلامت شیر خام از روستاها و دامداریها شروع شده و تا مراکز جمع آوری شیر ادامه مییابد، لازم به ذکر است، سلامت شیر به عواملی از جمله؛ سلامت دام، جایگاه دام، روش دوشش شیر (با دست یا با ماشین) و ظروف شیر، بستگی دارد.
زیدآبادی، گفت: با شناخت عوامل موثر در بالا بردن کیفیت شیر و جلوگیری از فاسد شدن آن نظیر بهداشت دام، نحوه دوشش، صاف کردن، سرد کردن سریع شیر، بهداشت وسایل شیر دوشی، تانکر های حمل شیر و آب مورد استفاده در دامداری ها جهت شستشوی وسایل شیر دوشی، می توان مانع از فاسد شدن آن شد.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، در ادامه به اصول و ضوابط بهداشتی در کنترل بهداشتی شیرخام، اشاره نمود و اظهار داشت:
1-شیرخام باید دارای طعم و بو و مزه طبیعی مخصوص به خود بوده و عاری از هر گونه طعم و بو و مزه نامطبوع باشد.
2-رنگ طبیعی شیر خام سفید صدفی یا خامه ای و بعضی اوقات متمایل به زرد است.
3-شیر در زمان خروج از پستان سالم، معمولاً یا عاری و یا دارای حداقل میکروب های غیربیماری زا می باشد.
4-دمای شیر در زمان خروج از پستان در حدود 37 تا 38 درجه سانتیگراد است، اگر این شیر با همین دما به مدت کوتاهی باقی بماند به سرعت باکتری های موجود در آن تکثیر یافته و لاکتوز شیر تبدیل به اسید لاکتیک میشود و شیر به سرعت ترش میگردد، که غیر قابل استفاده و پاستوریزه شدن می شود. بنابراین شیر باید در این مدت کوتاه تا 4 درجه سانتیگراد سرد گردد.
5-شیر گاوهایی که تحت درمان دارویی قرار گرفته اند باید حداقل تا پایان مدت زمان تعیین شده در دستورالعمل دارو و مطابق با توصیه دکتر دامپزشک، با سایر شیرها مخلوط نگردد.
6-برای این که به تب مالت و سل دچار نشوید حتما" از شیر پاستوریزه استفاده کنید.
7-در صورت عدم دسترسی به شیر پاستوریزه حتما شیر خام را قبل از مصرف بجوشانید. با پاستوریزه کردن شیر، درصد انتقال آلودگی ها از شیر به انسان کاهش می یابد.
8-نمی توان دام بیمار مبتلا به بروسلوز( تب مالت) را از روی ظاهر شناسایی کرد پس باید هر دام را آلوده فرض کنید و شیر را به صورت پاستوریزه مصرف کنید.
9-دامداران، قبل از دوشش شیر بایستی پستان دام را با آب گرم و صابون شستشو داده و با حوله یا دستمال تمیز خشک کنید.
10-قبل از شیردوشی باید شستشو، خشک کردن پستان گاو و ضدعفونی کردن آن به خصوص سرپستانک ها انجام گیرد.
11- دامداران، از خوابیدن دام بلافاصله بعد از دوشش جلوگیری نمایید زیرا مجرای پستان باز است و امکان ورود آلودگی و ایجاد ورم پستان و کاهش مقدار تولید شیر و کاهش کیفیت شیر در دام وجود دارد.
در پایان متذکر می شویم: ایجاد محیط بهداشتی و مناسب جهت نگهداری دام از عوامل مهم تولید شیر سالم می باشد.