مدیر کل دامپزشکی استان گیلان؛ تعامل سازمان دامپزشکی با بخش خصوصی موجب شناسایی سریع مشکلات حرفه ای و رفع آنها می شود
فاخته نیوز- در ادامه گفت و گوها با مدیران کل دامپزشکی استان ها، این بار صحبتی داشتیم با دکتر سهراب عاقبتی، مدیر کل دامپزشکی استان گیلان که شما را به مطالعه آن دعوت می کنیم.
آقای دکتر عاقبتی لطفا سوابق تحصیلی و اجرایی خود را اعلام بفرمایید.
اینجانب سهراب عاقبتی متولد سال 1347 که کلیه مقاطع تحصیلی را در شهرستان رودسر طی نموده و در مهر ماه سال 1366 به دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ورود و در سال 1372 موفق به اخذ دکتری دامپزشکی شدم.
سوابق خدمتی (کاری )
- کارشناس شبکه دامپزشکی شهرستانهای شفت و فومن
- رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان صومعه سرا
- رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان رشت
- رئیس اداره تشخیص و درمان اداره کل دامپزشکی استان
- رئیس اداره بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان
- جانشین معاونت توسعه مدیریت و منابع اداره کل دامپزشکی استان گیلان
- سابقه تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
- سابقه تدریس در دانشگاه علمی و کاربردی میرزا کوچک رشت
- مدیر کــل دامپزشکی استان
در خصوص تعامل با بخش خصوصی دامپزشکی چه دیدگاهی داشته و چه اقداماتی تا کنون انجام داده اید؟
اصولاً تعامل سازمان دامپزشکی با بخش خصوصی موجب شناسایی سریع مشکلات حرفه ای و اقدام جهت ارائه راه حل برای برطرف نمودن آنها می شود.
لذا به منظور اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی مبنی بر واگذاری امور دولتی به بخش خصوصی ، اداره کل دامپزشکی استان ضمن پشتیبانی از فعالیتهای بخش خصوصی در کلیه عرصه های فعالیت به این امر اهتمام ورزیده و کلیه امور قابل واگذاری در اختیار قرار داده شده و حتی در بعضی از موارد نظیر فعالیتهای دارویی و درمانی البته به جز کلینیک مرجع به صورت کامل توسط همکاران محترم بخش خصوصی ارائه خدمات صورت می گیرد که سهم عمده ای از اشتغال زایی و ارتقاء سطح کمی و کیفی خدمات بهداشت درمانی با رعایت بخشنامه ها و دستورالعمل های سازمانی را موجب گردیده است.
درحال حاضر 226 واحد دامپزشکی در بخش خصوصی در قالب بیمارستان ، مطب ، داروخانه ، مرکز مایه کوبی ، کلنیک و آزمایشگاه مشغول ارائه خدمات بهداشتی درمانی به بهره برداران و تولید کنندگان این حوزه می باشند .
در ادامه یاد آور می گردد بخش خصوصی به عنوان بازوی توانای سازمان در پیشگیری از بیماریهای واگیر دار دامی و مشترک محسوب شده که در اینجا بر خود فرض میدانم تا از زحمات و تلاشهای این عزیزان قدر دانی نمایم .
شایان ذکر است در راستای تعامل ، جلسات ادواری با انجمن های دارویی ، کلنیسین ها ، مسئولین فنی و نیز سایر رده های دامپزشکی تشکیل و مشکلات مطرح شده با کمک این همکاران بررسی و راه حل های لازم جهت رفع آنان ارائه می شود .
اجرای ماده 19 را در استان گیلان چگونه ارزیابی می کنید؟
در خصوص ماده 19 پس از ارسال آخرین ویرایش دستورالعمل اجرایی توسط سازمان دامپزشکی کشور ، کمیته مذکور با ترکیب تعیین شده شامل :
مدیر کل ، رئیس نظام استان ، معاون سلامت ، رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی استان ، نماینده انجمن صنفی کارفرمایان ، نماینده انجمن صنفی مسئولین بهداشتی استان و نماینده اداره کل کار ، رفاه و امور اجتماعی استان تشکیل و قراردادهای منعقده بر اساس ماده 19 تنظیم و در مقاطع زمانی مشخص کلیه قراردادهای فی مابین کارفرما و مسئولین فنی جهت نظارت به اداره کل کار ، رفاه و امور اجتماعی ارسال می گردد .
با توجه به مشاهده آنفلوآنزای سویه h5n6 در سال گذشته دراستان، برای سال جاری چه تدابیری اندیشیده شده است؟
اقدامات انجام شده در زمینه مبارزه با آنفـلوانزای فوق حاد پرندگان
- پایش مداوم تلفات مشکوک به بیماری توسط اداره کل دامپزشکی استان گیلان در مرغداری های صنعتی و مرغ های بومی .
- پایش کشوری و نمونه برداری تصادفی از پرندگان صنعتی ، بومی و مهاجر برای مشخص کردن پرندگان ناقل و میزان پراکنـش ویروس در طبیعت.
- برنامه های آموزشی در شهرستانها برای گروه های هدف
- آماده سازی و هماهنگی با سایر ارگانهای مرتبط
- آمادگی لازم از لحاظ تجهیزات برای معدوم سازی کانونهای احتمالی
شایان ذکر است متعاقب اقدامات واکنش سریع پس از بروز تلفات در پرندگان حیات وحش ، مراقبت فعال و غیر فعال مستمر بیماری در روستاها، مناطق شهری، تالاب ها و زیستگاه های پرندگان مهاجر و ... ، آماده باش نیروها و تلاش شبانه روزی پرسنل دامپزشکی استان ، درگیری با ویروس H5N6 بیماری فوق حاد آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در محل کانون اولیه در پارک ملی بوجاق ، کنترل و از اشاعه آلودگی به طیور بومی و صنعتی استان و نیز کشور جلوگیری به عمل آمد. این استان دارای تالاب ها و زیستگاه های متعدد پرندگان مهاجر می باشد و در مسیر کریدور مهاجرت این پرندگان به سمت سایر نقاط کشور می باشد که این امر بر اهمیت کنترل سریع بیماری در کانون اولیه می افزاید.
بدیهی است موفقیت به دست آمده در امر کنترل این بیماری ، بدون مساعدت همه جانبه مسئولین محترم سازمان دامپزشکی کشور و نیز مساعدت استاندار محترم گیلان و همکاری و همدلی کلیه نهادها و ادارات ذیربط استان میسر نمی گردید و بدینوسیله مراتب قدردانی و سپاس خود را اعلام نموده و برای همه مدیران آرزوی توفیق روز افزون دارم .
مدیریت در استان گیلان چه مزایا و چه سختی هایی را به همراه دارد؟
از مزایا با توجه به اینکه اهل استان گیلان هستم و با دغدغه ها و مشکلات گروههای هدف دامپزشکی که به آنها خدمات بهداشتی ارائه می گردد ، آشنایی دارم لذا در جهت رفع معضلات پیش رو تلاش می کنم.
و از سختی های کار در این استان نیز می توانم به پرورش سنتی دام در سطح استان اشاره کنم که در هنگام بروز بیماریها به علت عدم امکان پیاده سازی کامل شرایط بهداشتی و قرنطینه ای جهت مقابله با بیماری همواره مشکلاتی وجود دارد.
در خصوص مرغداری غیرمجاز چه اقداماتی انجام داده اید و برای رفع معضل این واحدها چه پیشنهادهایی دارید؟
در ارتباط با تعطیلی مرغداری های غیر مجاز بر اساس تبصره 3 ماده 5 قانون جامع نظام دامپروری کشور مصوب 7/5/1388 " وزرات جهاد کشاورزی با هماهنگی دستگاههای قضائی و انتظامی موظف است از ادامه فعالیت آنان جلوگیری بعمل آورد " لذا اداره کل دامپزشکی استان نیز ضمن همکاری لازم در این خصوص و مطابق وظایف محوله از ارائه هرگونه خدمات به واحد های مذکور خودداری نموده است.
برای افزایش ظرفیت های اشتغال در دامپزشکی در استان چه پیشنهادهایی داشته و چه کمبودهایی در این زمینه دارید؟
برای افزایش ظرفیت های اشتغال در دامپزشکی ، ظرفیتهای خالی موجود در استان به صورت فراخوان به نظام دامپزشکی استان اعلام و یا از طریق پرتال اداره کل اطلاع رسانی می گردد . با توجه به فعالیتهای عمده و کلان واحدهای بالا دستی طیور در استان و سرمایه گذاری های انجام شده ، پیشنهاد مشخص اداره کل ، اجرایی نمودن کامل استقرار مسئولین بهداشتی در مراکز پرورش طیور گوشتی می باشد که می تواند موجب افزایش ظرفیت اشتغال همکاران در این حوزه گردد .
اگر حرف ناگفته ای باقی مانده بفرمایید.
پایه و اساس بهداشت سلامت جوامع انسانی به میزان زیادی هم بصورت بالقوه و هم بصورت بالفعل وابسته به بهداشت دام است. بیماریهای سل ، بروسلوز ، شاربن ، هاری و در سالهای اخیر وحشت شیوع بیماریهایی چون جنون گاوی ، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان ، تب کریمه کنگو مثال هایی از بیماریهای مشترک انسان و دام هستند که در مورد شان هر روز و به کرّات اخباری دریافت می کنیم .
دامپزشکی در این بعد از رسالت خویش ، علاوه بر تخفیف و از بین بردن راههای اشاعه بیماری در دام ها یا استفاده از آخرین دستاوردهای علمی و فنی روز ، در جلوگیری و توقف چرخه انتقال بیماریها و آلودگی از دام به جمعیت انسانی نقش مهمی را ایفا می کند . در راستای آگاهی بخشی به جامعه و نیز گروههای هدف از پایگاههای خبری فاخته نیوز و حکیم مهر که بصورت تخصصی مبادرت به آگاهی رسانی و انعکاس فعالیتها و تلاشهای شبانه روزی کارکنان زحمتکش دامپزشکی پرداخته ، تشکر می نمایم . در پایان از فرصتی که در اختیار اینجانب قرار داده شد قدر دانی می نمایم .
نظر دهید