مرحله دوم پایش آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از اواخر مهرماه آغاز می شود
به گزارش روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، دکترعلیرضا اکبرشاهی، مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم سازمان دامپزشکی کشور امروز صبح در برنامه "روی خط خبر" شبکه خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، با تشریح برنامه پایش سازمان دامپزشکی کشور پس از بروز سویه جدید این بیماری که طی دو سال اخیر گریبان واحدهای مرغداری کشورمان را گرفته است،افزود: این فرایند در قالب دوپروتکل در حال اجراست،یکی از این برنامه ها، برنامه پایش تابستانی در 12 استان پرخطر کشوردرشهریورماه جاری سال جاری بود که خوشبختانه تاکنون نتایج مثبتی در نمونه برداری ها نداشتیم اما برنامه دوم که شامل رصد سویه های جدید است، کنترل اطراف تالاب ها و سدها و آبگیرهایی است که احتمال حضور پرندگان مهاجر در آن ها وجود دارد.
وی با بیان این که در این راستا 620 منطقه، تالاب و آبگیر در کشور وجود دارد که پس از شناسایی آن ها با همکاری سازمان دامپزشکی و محیط زیست، برنامه مهاجرت پرندگان و زمان و مکان های استقرار مشخص شده است؛ اعلام کرد: برنامه های سازمان دامپزشکی در پایش روستاها و واحدهای مرغداری اطراف این مناطق از اواخرمهرماه سال جاری شروع خواهد شد.
اکبرشاهی در مورد دوره زمانی پیش بینی شده برای اجرای طرح پایش افزود: دوره زمانی اجرای برنامه پایش مستمر سازمان دامپزشکی کشور، به برنامه های مهاجرتی پرندگان در اطراف این تالاب ها و آبگیرها بستگی دارد.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور در تبیین بیشتر برنامه های پایش برای بینندگان این برنامه تلویزیونی اظهار کرد: برنامه پایش در چند قالب پیش بینی شده است؛ یکی بحث آموزش و اطلاع رسانی به مرغداران و اهالی روستاهای اطراف این مناطق است که از خرداد ماه جاری کلید خورده است؛ دوم، بحث نمونه برداری و رصد واحدهای تولیدی روستایی و صنعتی در اطراف این مناطق است که از مهرماه شروع می شود و تا زمان بازگشت پرندگان این برنامه در دستورکار سازمان دامپزشکی قرار دارد.
اکبرشاهی در مورد نظارت بر امنیت زیستی واحدهای مرغداری نیز اضافه کرد: یکی از برنامه های دیگر سازمان دامپزشکی کشور در سال 97 ارتقای امنیت زیستی واحدها با همکاری معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی در چارچوب برنامه های کنترلی سازمان دامپزشکی کشور بوده است. در همین راستا با تشکیل کمیته ای در ستاد مقابله با آنفلوآنزا، مقرر شد تمام واحدهای مرغ مادر، تخم گذار و پولت ملزم شدند ضمن فراهم کردن بازدید قبل از جوجه ریزی، مقررات 10 بندی پایه امنیت زیستی را تامین کنند.
وی با تاکید بر اهمیت اطلاع رسانی به موقع برای مرغداران جهت پیشگیری با یادآوری این که بیماری آنفلوآنزای پرندگان همواره تهدید کننده جدی واحدهای تولیدی بشمارمیرود، تصریح کرد:سازمان دامپزشکی کشور نیز در همین راستا همواره از طریق رسانه های مختلف این نکته را به مرغداران گوشزد کرده است تا تمام نکته های کلیدی امنیت زیستی را در واحدهای مرغداری خویش مراعات کنند تا گرفتار خسارات سنگین آن نشوند.
اکبرشاهی، فرسودگی واحدها و تراکم غیراصولی واحدها در مناطق پرخطر و همچنین سیستم های پرورش پرندگان بومی مناطق یادشده را از جمله عوامل بروز این بیماری برشمرد.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور با اشاره به تولید قریب به 2 میلیون تن کود مرغی در سال که در واقع "پسماند" واحدهای تولیدی است، خبر داد: با توجه به مخاطره جدی نقل و انتقال این کودها در شیوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان، احتمالا از آبان تا بهمن ماه سال جاری از حمل و نقل هرگونه کود خام و فله در کشور ممانعت خواهد شد، چرا که یک گرم از این پسماندهای مرغی در جریان انتقال به مزارع و باغات، می تواند میلیون ها ویروس آنفلوآنزا را به آسانی از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل کند.
وی در مورد برنامه های پیش بینی شده سازمان دامپزشکی کشور افزود: برنامه های مربوطه در 5 محور پیاده سازی شد؛ نخست، بحث شناسایی اپیدمیولوژیک بیماری در 4 لایه استان های شمالی کشور، استان های متراکم تولید طیور تخم گذار، سایر استان ها و 620 پنجره ورودی ویروس که همان تالاب ها و آبگیرهاست بوده؛ دومین برنامه اجرای معیارهای کنترلی بوده که خود واجد چندین بخش شامل تشخیص به موقع از طریق اصلاح سیستم اطلاع رسانی، معدوم سازی فوری، مختومه سازی، ارتقای امنیت زیستی و واکسیناسیون آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است که برای نخستین بار در کشور در حال اجراست و تاکنون 20 میلیون دز واکسن وارد کشور شده است.
اکبرشاهی در ادامه با اشاره به برآورد نیاز سالانه حدود 150 تا 180 میلیون دز واکسن آنفلوآنزای پرندگان در جمعیت هدف در استان های پرتراکم، نوید داد: برنامه تولید واکسن نیز در اولویت برنامه های سازمان دامپزشکی است که با همکاری موسسه واکسن و سرم سازی رازی و موسسه های خصوصی ( بر اساس جمع آوری تمام اطلاعات لازم) در حال پیگیری است.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور با اشاره به سایر اقدامات ستاد ملی مقابله با آنفلوانزای پرندگان نظیر کاهش تراکم واحدها و تجهیزآزمایشگاه و ... مقابله با این بیماری و خسارات سنگین احتمالی بروز آن به اقتصاد کشور نقش تمام دستگاه های دولتی و خصوصی در تمام مراحل را برشمرد و حائز اهمیت دانست.
نظر دهید