• 1403/05/14 - 11:54
  • تعداد بازدید : 196
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
یادداشت روز به قلم دکتر سعید خانزاده

افزایش ایمنی دام و طیور در گرو رعایت اصول بهداشتی دامپزشکی

دام و طیور به ویژه در مرحله پرورش مستعد ابتلا به بیماری ها هستند. در این دوره، دام و طیور به سرعت در حال رشد و تکامل هستند و سیستم ایمنی آنها هنوز کامل نشده است. بنابراین، تضمین سلامت در این مرحله و واکسیناسیون آنها در طول مرحله پرورش برای ایجاد حفاظت کافی در برابر بیماری هایی که ممکن است در این مرحله و مراحل بعدی تولید رخ دهند، ضروری است. با این حال، پاسخ ایمنی به واکسیناسیون ممکن است محدود باشد، بنابراین افزایش این پاسخ بسیار مهم است.

به طور کلی واکسن ها محصولات بیولوژیکی هستند که جهت تحریک پاسخ های ایمنی اختصاصی نسبت به بیماری های مدنظر طراحی و ساخته می شوند و از این طریق ایمنی گله ها را نسبت به بیماری ها به طور قابل توجهی افزایش می دهند که یک راهکار مؤثر برای پیشگیری از بیماری ها و کاهش احتمال بروز یا همه گیری آن ها در گله ها هستند.

امروزه واکسن های ایمن، مؤثر و مقرون به صرفه اگر به شکل درست و در زمان مناسب استفاده شوند می توانند هزینه تولید پروتئین دامی و طیوری کافی و باکیفیت را برای جمعیت انسانی مقرون به صرفه نگه دارند.

پیروی از توصیه های دامپزشک برای اطمینان از اثربخشی واکسیناسیون بسیار مهم است. آزمایشات سرولوژیکی نیز برای نظارت بر پاسخ به واکسیناسیون و انجام اصلاحات در برنامه واکسیناسیون در صورت نیاز یا شناسایی نارسایی های احتمالی و علل آنها ضروری است.

برنامه های واکسیناسیون طراحی شده بخش مهمی از مدیریت سلامت دام و طیور است، زیرا می تواند به محافظت از آنها در برابر بیماری های جدی، جلوگیری از عوارض ثانویه و تضمین سلامت و  افزایش بهره وری آنها کمک کند.

با این حال، با توجه به تنوع و انبوهی از عواملی که بر پاسخ ایمنی به واکسیناسیون تأثیر می‌گذارند، تقویت‌کننده های مبتنی بر مکمل‌های مغذی محرک ایمنی در طول مرحله پرورش حائز اهمیت می باشد.

به عنوان بخشی از مدیریت سلامت دام وطیور، برنامه های واکسیناسیون برای لایه ها در مرحله پرورش ضروری است. واکسن ها می توانند به محافظت از حیوانات در برابر بیماری های جدی و افزایش رفاه و بهره وری آنها کمک کنند.

تمام تلاش ها در صنعت دام و طیور بر این است که تولید همگام با تقاضا رشد یافته و جلوی به خطر افتادن امنیت غذایی در سطح جهان تا آنجا که ممکن است گرفته شود. راهکارهای اصلی حفظ روند رشد تولید مواردی مانند بهبود ضریب تبدیل خوراک، فراسنجه های عملکردی و ژنتیکی گله ها، بهبود مقاومت در برابر بیماری ها، کنترل عوامل بیماری زا و بهبود امنیت زیستی و سلامتی گله ها از طریق راهکارهای اصلی مانند واکسیناسیون را در برمی گیرد.

افزایش ایمنی در نهایت با یک شاخصه به مقدار مطلوب نخواهد رسید. چراکه ایمنی یک پارامتر چند وجهی است که می تواند اصول اولیه نگهداری دام و طیور؛ مکمل ها واکسیناسیون اصول قرنطینه ای بهداشتی نحوه پرورش را شامل می شود.

دکتر سعید خانزاده

14 مرداد 1403

  • گروه خبری : گفتگو/یادداشت
  • کد خبر : 323312
pr_rkh روابط عمومی استان

pr_rkh روابط عمومی استان

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه