شبکه دامپزشکی سبزوار، اعلام کرد:
ضرورت عقیم سازی کود مرغی جهت جلوگیری از انتقال بیماری ها
عقیم سازی کود مرغی جهت جلوگیری از انتقال بیماری ها در پایان دوره پرورش ضروری می باشد.
![](/thumbnail/550-375_100/uploads/23/2025/Jan/09/photo16244900259_crop.jpg)
دکتر براتالله زیدآبادی، رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان سبزوار، بر اهمیت عقیمسازی کود مرغی در پایان دوره پرورش تاکید کرد و اظهار داشت؛ این اقدام میتواند نقش بسیار مهمی در جلوگیری از شیوع بیماریهای مختلف در مزارع پرورش طیور و همچنین کاهش خطرات بهداشتی برای انسانها ایفا کند.
وی، در این رابطه گفت: کود مرغی، به عنوان یکی از اصلیترین ضایعات تولیدی در مرغداری ها، میتواند محل مناسبی برای رشد و تکثیر عوامل بیماریزا باشد. این میکروبها میتوانند باعث انتشار بیماریهای عفونی مانند: آنفلوانزای پرندگان، سالمونلا و دیگر بیماریهای مشترک انسان و دام شوند.
زیدآبادی، با اشاره به اینکه عقیمسازی کود مرغی یک فرآیند حیاتی برای کنترل آلودگیهای میکروبی و جلوگیری از انتقال بیماریها به سایر بخشهای اکوسیستم است، افزود: در صورتی که کود مرغی به طور صحیح و به موقع عقیمسازی نشود، ممکن است به منابع آب و خاک آلودگی وارد کرده و حتی به دامها و پرندگان دیگر منتقل شود که این امر میتواند به طور غیرمستقیم باعث شیوع بیماریها در دام و طیور شود.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، همچنین به روشهای مختلف عقیمسازی کود مرغی اشاره کرد و گفت: برای انجام عقیمسازی، کود ها را در محل مناسبی دپو می کنند و روی آن را با نایلون به مدت 5 روز می پوشانند تا حرارت عمقی آن به 50-55 درجه سانتی گراد برسد که در نهایت این افزایش دما با کاهش اسیدیته ناشی از تخمیر در جلوگیری از رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا بسیار موثر می باشد.
دکتر زیدآبادی به تمامی مرغداران و دامداران شهرستان سبزوار توصیه نمود: ضمن رعایت دقیق استانداردهای بهداشتی در فرآیندهای پرورش و نگهداری طیور، نسبت به جمعآوری و عقیمسازی کود مرغی در پایان دوره پرورش توجه ویژهای داشته باشند تا از بروز مشکلات بهداشتی و بیماریهای احتمالی در آینده جلوگیری شود.
وی در پایان گفت: همکاری مستمر مرغداران با شبکه دامپزشکی و رعایت توصیههای بهداشتی میتواند نقش مؤثری در کاهش تهدیدات بهداشتی و افزایش بهره وری در صنعت طیور داشته باشد