شبکه دامپزشکی سبزوار، توصیه نمود؛
ضرورت آشنایی با بیماری های زئونوز
به گزارش روابط عمومی شبکه دامپزشکی سبزوار، آشنایی با زئونوزها بعنوان طیف گسترده ای از بیماری های مشترک انسان و حیوان و چگونگی کنترل و پیشگری از آنها، ضروری می باشد.
دکتر برات الله زیدابادی، رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، گفت: زئونوز، به بیماری های عفونی گفته می شود که بین جانداران( پستانداران،خزندگان، پرندگان، حشرات) و انسان قابل انتقال هستند. انگل ها، قارچ ها، ویروس ها و باکتری ها از اصلی ترین عوامل منتقل کننده بیماری از دام به انسان هستند.
وی، بیان داشت: زئونوزها، به طور مستقیم در هنگام تماس حیوان و انسان و به طیور غیرمستقیم از طریق غذا یا ناقلی مانند؛ حشره، عنکبوت و کنه منتقل می شود. لازم به ذکر است حدود 60 درصد کل عوامل بیماری زا بین انسان و دام مشترک هستند و حدود 75 درصد از بیماری های نوظهور مانند؛ کرونا، منشاء جانوری دارند.
زیدآبادی، در مورد افراد در معرض خطر زئونوزها، اظهار داشت: قصابان، سلاخان، چوبداران، کارشناسان کشتارگاه ها، کشاورزان و در نهایت عموم مردم جامعه به علت تماس و مصرف فراورده های دامی در معرض خطر بیماری مشترک قرار دارند.
وی، تصریح کرد: از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان می توان به؛ هاری، تب مالت، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، سالک، سیاه زخم و آنفلوانزای پرندگان اشاره کرد.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار، در خصوص راه های انتقال زئونوزها تصریح کرد: تماس مستقیم و یا غیر مستقیم با حیوانات، استشمام هوای آلوده محیط نگهداری دام ها، دفع غیر بهداشتی ضایعات حیوانی دامداری، ورود غیر مجاز دام از کشورهای همسایه، کشتار غیر مجاز دام، خوردن گوشت های الوده، گزیده شدن گاز گرفتن و یا ایجاد خراش روی بدن به وسیله دام، نگهداری حیوانات خانگی، عدم دانش کافی دامداران به منظور داشتن محیطی بهداشتی و امن برای دام و انسان از راه های انتقال بیماری می باشند.
زیدآبادی، در ادامه در خصوص علت افزایش زئونوزها گفت: افزایش سفر مردم جهان به گوشه و کنار دنیا و تخریب و اختلال در اکوسیستم به رشد و گسترش سریع تر این بیماریها کمک کرده است. همچنین کشاورزی صنعتی از یک سو و تجارت حیوانات وحشی از سوی دیگر باعث شده است انسان ها بیشتر در معرض عوامل بیماری زای انسان و دام قرار بگیرند.در نهایت جنگل زدایی نیز خطر تماس بین حیات وحش و حیوانات اهلی و در نهایت انتقال بیماری به انسان را افزایش می دهد.
این مقام مسئول، افزود: برای مقابله با زئونوزها، انجام واکسیناسیون مداوم و به موقع دام ها، بررسی منظم آنها، رعایت مسائل حفاظت فردی در تماس با دام، رعایت بهداشت در زنجیره تولید فراورده های خام دامی و عدم مصرف لبنیات غیر پاستوریزه ضروری است.